Under måndagen samlades ungdomar i Storvreten för att ta del av informationen kring nedläggningen. Foto: SVT

Starka reaktioner efter besked om nedläggning av mötesplatser

Uppdaterad
Publicerad

Starka protester väcks nu bland ungdomar och personalen efter besked om att Botkyrka kommun lägger ner alla fyra öppna mötesplatser för unga vuxna mellan 16-25 år.

– Vi har kämpat i flera år för att få lokaler och nu stängs det ner innan vi ens hann starta på riktigt, säger ungdomsledaren Rania El-Sayed.

Ungdomsledaren Rania El-Sayed har länge kämpat med att få en lokal för att aktivera ungdomar från Storvreten. För en månad sedan fick hon äntligen öppna en liten lokal som hon hyr av fritidsgården Lagret i Storvreten. Men lyckan var kortvarig då Botkyrka kommun i fredags meddelade att alla fyra öppna mötesplatser kommer att avvecklas.

– Jag har knappt startat min verksamhet och jag förstår inte att de bedömer oss utan att vi ens fick chansen att visa vad vi går för, säger Rania El-Sayed.

Öppna mötesplatser är kommunal verksamhet för unga vuxna mellan 16-25 år. Syftet är att man ska kunna få hjälp med att söka jobb eller praktikplats.

Kritik mot verksamheterna

Enligt den senaste undersökningen som Botkyrka kommun gjort uppnår inte möteplatserna de mål kommunen satt upp. Verksamheterna har också fått kritik från bland annat den politiska oppositionen där man menar att mötesplatserna drar till sig äldre kriminella. Varken ungdomar eller personalen känner dock igen sig i kritiken.

– Det finns tydliga regler för vad man får göra här och det är nolltolerans mot droger och våld, säger Rania El-Sayed.

Överraskande beslut från kommunen

Enhetschefen för Unga vuxna i Botkyrka, Ulla Pålsson, tycker att beskedet kom som en blixt från en klar himmel.

Ulla Pålsson är enhetschef för Unga vuxna i Botkyrka. Foto: SVT

– Vårt ansvar i detta är att vi har varit otydliga med att förmedla vad och exakt hur vi har jobbat men vi har också sett att det har varit svårt att samarbeta med förvaltningarna som skulle ha funnits på plats från första början.

Ni har bedrivit dessa verksamheter i flera år. Är det inte ett misslyckande från er sida att nu alla mötesplatser läggs ned?

– Vi har behövt bättre samarbete med socialtjänsten och arbetsmarknadsavdelningen för att gå vidare i vårt jobb, men vi lyckades inte, det har gått trögt, säger Ulla Pålsson.

Ungdomsledaren: ”Vi ger inte upp”

Rania El-Sayed är fast besluten om att fortsätta sin verksamhet ideellt om det så behövs.

– Vi kommer inte bara sluta med något som vi brinner för. Det började ideellt och jag kommer att i så fall fortsätta med det. Ingen kan ta det ifrån mig.

Men du blir av med lokalen?

Jag började från noll och kommer hitta en lokal, jag vet hur man gör, det kommer inte hindra mig, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.