vardagsrum med designmöbler

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SBAB om läget för bostadsmarknaden – och när det kan vända. Foto: Julia Engström / TT

Stelfrusen bostadsmarknad – framförallt i storstäderna

Publicerad

Det är en extremt kylslagen bostadsmarknaden där försäljningstemperaturen just nu är iskall, enligt en ny sammanställning från SBAB. Och bland storstadsområdena sticker Stockholm ut.

– Det har gått från kallt till iskallt, säger Robert Boije chefsekonom på SBAB.

Nya siffror som den statliga bolånebanken, SBAB sammanställt visar att december månad var särskilt tuff för de som ville sälja sin bostad. Framförallt de med lägenheter.

–Det försämrade läget förklaras framför allt av ett ökat utbud och fler återpublicerade annonser, säger Robert Boije chefsekonom på SBAB.

Lägenheter svårare att sälja än hus, enligt undersökningen. Foto: SVT

Stockholm värst drabbad av storstadsområdena

Även om annonstiderna har minskat något vid bostadsförsäljning så är det fortsatt trögt att sälja. Framförallt har det varit en kylslagen marknad i storstadsområdena och tuffast har det varit i Stockholm.

– Priserna är högre i Stockholm och bolåneskulderna likaså. Då är det troligt att räntehöjningarna bitar betydligt hårdare och snabbare där, säger Robert Boije.

Stockholms bostadsmarknad har den kyligaste bomarknaden av storstadsområdena och Sverige som helhet. Foto: SVT

Så gjordes mätningen

SBAB och Boolis indikator väger ihop hur mycket utbudet av befintliga bostäder, antal dagar på Booli, antalet återpublicerade bostäder, andelen prissänkta bostäder, antalet budgivare samt medelbudpremien, avviker från sina historiska genomsnitt när de sammanställer sin statistik.

Källa: SBAB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.