Regeringen rekommenderade kommuner och regioner att stänga ner all icke nödvändig verksamhet och två dagar senare meddelade Stockholms stad att alla idrottsanläggningar för organiserad verksamhet skulle stänga. Där ingick skridskobanor och stadens skidspår.
Beslutet fattades av idrottsförvaltningen, i samråd med idrottsborgarrödet Karin Ernlund (C), och fick kritik.
– Det kändes väldigt märkligt att man får gå till öppna gallerior men man får inte underlätta för stockholmarna att komma ut i skidspåren, säger Mikael Nyberg, som driver Hellasgården, en av de berörda skidanläggningarna.
Grönt ljus för skidor – rött för skridskor
Folkhälsomyndigheten gick också ut redan den 22 december och förtydligade att utomhusidrott kan hållas igång, förutsatt att man följer föreskrifter och allmänna råd.
Och under torsdagen kom vändningen. Det blir skidspår framöver, efter att Stockholms stad klassat skidspåren som motionsspår istället för idrottsanläggningar.
– Därför har vi tillsammans med Smittskydd Stockholm kommit överens om att vi kan börja producera snö och pista, säger Karin Ernlund (C).
Däremot är det fortfarande rött ljus för skridskobanor.
– Tyvärr är ju våra skridskoisar lite för populära. De leder till att människor reser inom staden och regionen för att ta sig till isarna och det samlas människor i caféer och andra ytor runtomkring, säger Karin Ernlund.
Här kommer du kunna åka skidor
- Ågesta, konstsnö – snökanonerna körs i detta nu. Staden ber åkare ha överseende med att det tar fyra till fem dagar innan spåren är redo.
- Gärdets sportfält, konstsnö
- Spånga IP, skrapsnö
- Lövsta motionsspår, natursnö
- Hellas motionsområde, natursnö
Staden kommer dock inte anlägga snö på Stockholms stadion, då de bedömer att de inte kommer klara av att hålla restriktionerna där.