Stockholmsbarometern frågar både näringsliv och hushåll i Stockholms län om deras syn på det ekonomiska läget. Normalvärdet är 100, men när det gäller hushållens syn på den egna ekonomin just nu så var siffran så låg som 64,8 under andra kvartalet i år.
– Det är en marginell förbättring från förra kvartalet men det är ingenting som gör mig särskilt mycket gladare. Det är för tidigt att säga att vi nått botten. Vi hoppas det, men läget är såpass allvarligt att vi behöver kraftiga åtgärder, säger Andreas Hatzigeorgiou.
Negativ syn inom handel och bygg
Även näringslivet ser fortsatt negativt på tillvaron – där är måttet 90,4. Särskilt negativ är synen inom handel och byggande.
– Vi har väldigt negativa tongångar bland bygg- och anläggningsföretag, vilket påverkar negativt. Vi behöver hålla uppe byggtakten för att människor ska kunna bosätta sig i Stockholm, ta sig in på arbetsmarknaden och förverkliga sina livsdrömmar, säger Andreas Hatzigeorgiou.
Läget mycket allvarligt
När man väger samman samtliga indikatorer visar Stockholmsbarometern 85,6, vilket är en marginell uppgång från första kvartalet i år då siffran var 85,0.
– Trots en liten uppgång så är läget mycket allvarligt. Stämningen hos företagen och hushållen matchar vädret, det är regn, regn och regn. Därför måste politiken nu leverera långsiktigt strategiskt viktiga reformer så vi kan återvända till ljusare tider, säger Andreas Hatzigeorgiou.
Stockholmsbarometern
Stockholmsbarometern tas fram fyra gånger per år.
Stockholmsbarometern baseras på underliggande konfidensindikatorer (konjunkturmått) bland företag och hushåll och avläses genom deras numeriska värden. Värden över 110 indikerar ett mycket starkare konjunkturläge än normalt, 101,1–110 starkare än normalt, 99–101 ungefär normalt, 90–98,9 svagare än normalt och under 90 mycket svagare än normalt.
Datamaterialet i kvartal 2 bygger på ett urval av 2 797 företag, varav 999 svarande (36 procents svarsfrekvens). Antal svarande hushåll i Stockholms län var 354.
Källa: Stockholms handelskammare