Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Handelskammaren har stockholmarna för tillfälligt en väldigt pessimistisk syn på sin ekonomi. Vi frågade några stockholmare hur de tänker kring saken. Foto: Tommy Bergman/SVT

Stockholmarna historiskt pessimistiska över sin ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Hushållen i Stockholms län ser fortsatt pessimistiskt på sin egen ekonomi. Det visar den så kallade Stockholmsbarometern som tas fram av Stockholms Handelskammare varje kvartal.

– Vad som är unikt är att hushållen nu är mer dystra över den egna privatekonomin än man är om Sveriges ekonomi. Och det är historiskt låga siffror, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms handelskammare.

Stockholmsbarometern frågar både näringsliv och hushåll i Stockholms län om deras syn på det ekonomiska läget. Normalvärdet är 100, men när det gäller hushållens syn på den egna ekonomin just nu så var siffran så låg som 64,8 under andra kvartalet i år.

– Det är en marginell förbättring från förra kvartalet men det är ingenting som gör mig särskilt mycket gladare. Det är för tidigt att säga att vi nått botten. Vi hoppas det, men läget är såpass allvarligt att vi behöver kraftiga åtgärder, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Negativ syn inom handel och bygg

Även näringslivet ser fortsatt negativt på tillvaron – där är måttet 90,4. Särskilt negativ är synen inom handel och byggande.

– Vi har väldigt negativa tongångar bland bygg- och anläggningsföretag, vilket påverkar negativt. Vi behöver hålla uppe byggtakten för att människor ska kunna bosätta sig i Stockholm, ta sig in på arbetsmarknaden och förverkliga sina livsdrömmar, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Läget mycket allvarligt

När man väger samman samtliga indikatorer visar Stockholmsbarometern 85,6, vilket är en marginell uppgång från första kvartalet i år då siffran var 85,0.

– Trots en liten uppgång så är läget mycket allvarligt. Stämningen hos företagen och hushållen matchar vädret, det är regn, regn och regn. Därför måste politiken nu leverera långsiktigt strategiskt viktiga reformer så vi kan återvända till ljusare tider, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Stockholmsbarometern

Stockholmsbarometern tas fram fyra gånger per år.

Stockholmsbarometern baseras på underliggande konfidensindikatorer (konjunkturmått) bland företag och hushåll och avläses genom deras numeriska värden. Värden över 110 indikerar ett mycket starkare konjunkturläge än normalt, 101,1–110 starkare än normalt, 99–101 ungefär normalt, 90–98,9 svagare än normalt och under 90 mycket svagare än normalt. 

Datamaterialet i kvartal 2 bygger på ett urval av 2 797 företag, varav 999 svarande (36 procents svarsfrekvens). Antal svarande hushåll i Stockholms län var 354.

Källa: Stockholms handelskammare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.