Över 180 bibliotekarier har skrivit på protestbrevet som inkommit till politikerna i Stockholms stad. Foto: TT arkivbild

Stockholms bibliotekarier protesterar mot nedskärning

Uppdaterad
Publicerad

Biblioteken i Stockholm får mindre pengar pengar i år jämfört med året innan. Bland annat innebär det att 40 tjänster försvinner. Nu ryter stadens bibliotekarier ifrån och skriver ett protestbrev till stadens politiker undertecknat av drygt 180 bibliotekarier.

Under flera år har biblioteken fått allt mindre pengar att röra sig med. Men nu anser 182 bibliotekarier att gränsen är nådd och frågar i en skrivelse ansvariga politiker om vilken del av verksamheten som ska prioriteras bort när antalet anställda minskar.

– Det jag ser i skrivelsen är att man bekräftar den problembild som vi sett under en längre tid. För att klara de kostnadsökningar som vi står inför behöver vi göra moderniseringar och omorganiseringar av verksamheten, säger Jonas Naddebo (C), kulturborgarråd i Stockholms stad.

40 tjänster bort

Besparingarna innebär att 40 tjänster beräknas försvinna från Stockholms stadsbibliotek. I skrivelsen säger bibliotekarierna att de inte kommer att kunna sköta sitt uppdrag och pekar på att vissa delar av verksamheten måste prioriteras bort.

Bland annat kommer man inte att kunna bjuda in skolklasser i årskurs ett och fyra till deras lokala bibliotek, något som man hittills gjort varje år. Men kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C), säger till SVT att det viktigaste inte är att möta elever i årskurs fyra.

– Målsättningen är att vi ska nå alla barn och unga, säger han.

Jonas Naddebo (C) är kulturborgarråd i Stockholms stad. Foto: TT arkivbild

Praxis att inte öka anslagen

Trots att 2019 års budget knappt är en miljon kronor lägre än i fjol, så menar kulturförvaltningen att man måste se över ekonomin inför år 2020. Eftersom Stockholm inte har som praxis att öka anslagen i takt med att hyror och löner höjs, så sparar man nu in på lokal- och lönekostnader. Samtidigt ska öppettiderna prioriteras och antalet bibliotek vara intakt.

– Det viktiga för mig är att vi prioriterar verksamheten, och barn och unga är prioriterade i bibliotekens verksamhet. Man måste fokusera på insatser som verkligen gör skillnad, säger Jonas Naddebo (C) kulturborgarråd i Stockholms stad.

Verksamheten behöver växa

Oppositionsborggarrådet Olle Burell (S), är kritisk till nedskärningarna.

– Biblioteksverksamheten behöver växa i samma takt som befolkningsökningen och som vi bygger förskolor och skolor. Nu minskar de (grönblåa majoriteten) utbudet och antalet planerade platser för nya bibliotek kommer inte att öka som det var tänkt, säger Olle Burell.

Oppositionsborgarrådet Olle Burell (S). Foto: Moa Ferm/SVT

Omorganisation

Samtidigt säger sig kulturborgarrådet förstå att personalen känner en oro, men sätter sitt hopp till den nya organisationsstrukturen som planeras att stå klar i början av september.

– Då kommer de här delarna att klarna. Då kommer personalen tillsammans med förvaltningen att utveckla verksamheten så att de följer de mål som är uppsatta från politikens sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.