Landstinget satsar på 14 nya busslinjer nästa år Foto: TT

Stockholms län får 127 000 nya bussavgångar nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Det blågröna styret i landstinget satsar 158 miljoner extra för att utöka busstrafiken i länet. Så sent som 2016 gjordes nedskärningar i busstrafiken då SL behövde spara pengar.

I januari 2016 försvann bussar på 99 av SL:s linjer och fyra linjer lades ned helt. Syftet var då, enligt Alliansen, att SL skulle spara pengar. I budgeten för 2019 satsar det blågröna styret i landstinget 158 miljoner på att utöka busstrafiken igen.

Den nya satsningen för 2019 innebär bland annat 127 000 nya avgångar och 14 helt nya busslinjer. Tre av dessa ska vara nya tvärförbindelser, två i norrort och en i söderort.

I norrort ska en buss gå mellan Täby och Kista via Danderyd och Solna. En annan buss ska gå mellan Hägerneholm och Danderyds sjukhus via Arninge och Ullna. I söderort ska en ny linje gå mellan Tyresö och Liljeholmen via Älvsjö och Telefonplan.

Fler självkörande bussar

Landstinget satsar även på fler självkörande bussar. Utöver de som redan kör i Barkarbystaden ska självkörande bussar även testas i Vega i Haninge.

– Den blågröna koalitionen prioriterar kollektivtrafiken. Det ska vara bekvämt och smidigt att resa kollektivt och trafiken blir mer klimatsmart, säger Tomas Eriksson (MP), miljö- och kollektivtrafiklandstingsråd i ett pressmeddelande.

Här utökas avgångarna

Ekerö får ca 1 200 nya avgångar

Vallentuna-Sigtuna-Upplands Väsby får ca 28 000 nya avgångar

Huddinge-Botkyrka-Söderort får ca 9 000 nya avgångar

Nacka-Värmdö får ca 28 600 nya avgångar

Norrtälje får ca 800 nya avgångar

Norrort får ca 16 000 nya avgångar

Innerstaden-Lidingö får ca 7200 nya avgångar

Haninge-Tyresö-Nynäshamn får ca 10 700 nya avgångar

Järfälla-Upplands Bro får ca 25 600 nya avgångar

Källa: Stockholms läns landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.