När Svenskt Näringslivs företagsrakning släpps över det lokala företagsklimatet så är det återigen Solna som står högst upp på prispallen. Stockholms stad däremot rasar dramatiskt ner 48 platser och hamnar i år på plats 96 av landets 290 kommuner. Inte på tio år har staden placerat sig så dåligt.
– Det är inte bra att Stockholms stad hamnar på så dåliga placeringar. Det är oroande att ansvariga politiker i Sveriges tillväxtmotor inte förmår vända utvecklingen, säger Annika Bröms, Regionchef Svenskt Näringsliv Stockholm.
Svårt att hitta rätt kompetens
Stockholms stad tappar rankning på flera områden. Företagarna efterfrågar bland annat snabbare handläggningstider för serveringstillstånd. I Stockholm kan det ta upp till tio veckor, medan andra kommuner ger svar inom en vecka. Ett annat område som står ut är frågorna om attityder till företagande. Kommunpolitiker och tjänstemäns attityder ligger på plats 219 respektive plats 199.
Kompetensförsörjningen är det område där Stockholms stad tappar flest placeringar och landar på plats 134. Här är Stockholms stad långt ifrån ensamma i länet om att ha problem.
– Företagen i Stockholms län har stora svårigheter att hitta rätt kompetens. Det är ett tillväxtproblem som är olyckligt för såväl företagen, som arbetssökande och samhället i stort, säger Annika Bröms.
Svårslagen vinnare
Solna stad däremot toppar årets rankning – för nionde året i rad.
– Det är ett kvitto på att Solnas målmedvetna arbete för att öka dialogen med företagen och möta deras behov lönar sig. Ett bra företagsklimat är något som gynnar alla oss som bor och verkar i Solna, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande.
Karin Wanngård (S): Det är inte riktigt min bild
– Den här rankingen sticker ut något, eftersom Stockholm hamnar högt på de flesta av den här typen av rankingar. Igår blev vi utnämnda till tredje bästa stad globalt, i en annan undersökning som bland annat tittade på ekonomi. Det intressanta är att titta på de mer mätbara delarna av mätningen och där ligger vi högt. Ungdomsarbetslösheten har halverats, nyföretagandet ökar och sysselsättningen är stark. Sen finns det andra delar som är svårare att utvärdera, till exempel att medias rapportering i Stockholm kring företagande skulle påverka näringslivet negativt. Det är inte riktigt min bild. Framförallt tycker företagarna att det är bra att vi satsar så mycket på arbetsmarknads- och bostadspolitik, eftersom det underlättar deras rekryteringar, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad.
Här kan du se hela rankningen från Svenskt Näringsliv.
Så här fungerar rankningen
Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat baseras främst på de betyg som drygt 31 000 företagare från hela landet har satt på sin hemkommuns företagsklimat.
Betygen gäller bland annat attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter, kommunens service till företagen samt tillgången på medarbetare med relevant kompetens. Statistisk från SCB och UC påverkar också rankingplaceringen.