Stockholms stads avtal med Attendo förlängs inte: ”Nu skärper vi kraven”

Uppdaterad
Publicerad

Efter domen mot två Attendo-anställda väljer Stockholms stad att inte förlänga sitt avtal med det aktuella äldreboendet, rapporterar Sveriges radios Ekot.

– Vi tror att det har att göra att man har en annan ideologisk syn på privat kontra offentligt driven omsorg, säger Andreas Koch, kommunikations- och HR-direktör på Attendo.

Det var i tisdags som två högt uppsatta Attendo-anställda dömdes för att ha kränkt meddelarskyddet. Fallet handlar om vårdbiträdet Stine Christophersen, som hotades med att sparkas efter att hon larmade om den ohållbara situationen på äldreboendet Sabbatsbergsbyn i Stockholm.

Så här sa Stine Christophersen efter att domen meddelats:

Saknar förtroende

Enligt Sveriges radio saknar Stockholms stads nya styre förtroende för Attendo efter domen. Avtalet med Sabbatsbergsbyn löper ut under 2023 och kommer inte att förnyas, istället ska äldreboendet drivas i stadens egna regi.

– Nu skärper vi kraven på äldreomsorgen i Stockholm. De aktörer som inte lever upp till stadens kvalitetskrav ska inte få fortsätta bedriva omsorg. Missköter man sig ska det få konsekvenser. Alla har rätt till en trygg och värdig äldreomsorg, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

Beslutet väntas fattas av Norrmalms stadsdelsnämnd under torsdagskvällen.

– Vi tror att det har att göra att man har en annan ideologisk syn på privat kontra offentligt driven omsorg, säger Andreas Koch, kommunikations- och HR-direktör på Attendo, till SVT.

Hör Andreas Koch berätta om vad han tror är den egentliga anledningen till att region Stockholm inte förlänger avtalet med Attendo.

Detta är meddelarskydd

Meddelarfriheten betyder att vem som helst kan vända sig till massmedier med upplysningar i publiceringssyfte, något som regleras i grundlagarna. Myndigheter och andra offentliga verksamheter får inte försöka ta reda på vem som lämnat uppgifterna och inte heller straffa den som lämnat dem.

Om en anställd inom offentlig sektor lämnar information om exempelvis brister hos sin arbetsgivare till massmedia, har arbetsgivaren alltså inte rätt att straffa personen med avsked.

När det gäller meddelarskydd i förhållande till arbetsgivare så gäller det för anställda på offentliga verksamheter såsom statliga och kommunala myndigheter och kommunala bolag som kommunen har beslutanderätt över men även privat vård, skola och omsorg som är offentligt finansierad.

Undantag finns bland annat när det gäller rikets säkerhet och tystnadsplikt.

Meddelarskyddet gäller inte statliga bolag och privat verksamhet i övrigt.

Källa: sjf.se, ne.se, tu.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.