Södertälje har blivit en tung aktör inom branschen för hållbara livsmedel. Kommunen är en av landets bästa på att upphandla ekologiskt och närproducerat. Runt 60 procent av maten som lagas i Södertäljes skolor och äldreboenden är nu ekologisk.
– Eftersom vi serverar mat varje dag, har vi stor möjlighet att öka kunskapen om hur mycket det närodlade och ekologiska betyder för vår miljö, säger Sara Jervfors till SVT Nyheter Stockholm.
Södertälje i framkant
Södertälje har arbetat med hållbarhetsfrågor i 15 år. Flera livsmedelsföretag som, producerar ekologisk mat, har kunnat växa tack vare kommunens upphandlingar. Ett exempel är Scandinavian Organics i Globenområdet, som tillverkar köttbullar, pannbiffar och andra produkter av råvaror som tidigare slängdes bort.
– Det handlar om morötter och lökar som kasseras av handeln för att de är sneda eller skrynkliga och kött från värphöns som tidigare bara brändes upp, säger Nils Wetterlind som är vd för företaget.
Företaget, som startade för två år sedan, har vuxit mycket snabbt och producerar nu 40-50 ton ekologisk mat varje månad. Att det gått så bra är till stor del Södertäljes förtjänst.
– De har betytt allt för oss. De har inte bara köpt våra produkter, utan också introducerat oss för andra kommuner, säger Nils Wetterlind.
Hållbara företag ska växa
Nu har Södertälje fått pengar från EU för att sprida kunskapen om hållbarhet vidare till övriga kommuner i Stockholms län.
”Matlust” heter projektet, som ska få små och medelstora matproducenter som arbetar hållbart att växa. Minst två nya, ekologiska produkter ska tas fram varje år.
– Vi kommer att testa den nya maten i våra skolmatsalar för att se om den fungerar eller inte, säger Sara Jervfors.
Sara Jervfors hoppas att projektet ska leda till att fler kommuner i Stockholms län serverar hållbara måltider i framtiden, även om ekologisk mat är kostar mer.
– Om man slänger mindre mat, använder mindre kött och köper råvaror efter säsong kan man hålla kostnaderna nere, säger Sara Jervfors.