Det råder stor brist på programmerare i Stockholm. Foto: TT

Stor brist på arbetskraft

Publicerad

Stockholms län har den högsta arbetskraftsbristen på tio år. Det står klart när Stockholms Handelskammare idag presenterar en ny analys om hur konjunkturen utvecklar sig i länet.

– Vi har rekordhög arbetskraftsbrist. De här siffrorna har vi inte sett sedan 2007. Vi har ett behov av att snabbt få in migranter på arbetsmarknaden, säger Andreas Åström, kommunikationschef vid Stockholms Handelskammare.

It-branschen värst drabbad

Stockholmsbarometern tas fram av Konjunkturinstitutet på uppdrag av Stockholms Handelskammare, som tolkar och analyserar resultatet. Stockholmsbarometern är en konjunkturbarometer som ges ut varje kvartal. Den mäter hur det går i olika branscher inom näringslivet och bland hushållen, och nu visar den dystra siffror när det gäller tillgången på arbetskraft, och särskilt utsatt är it-branschen.

– Det saknas utbildad it-personal i Sverige. Rekryteringsbehoven är stora men det är väldigt, väldigt svårt att rekrytera inom Sverige, säger Andreas Åström.

Vänder sig till Indien, Pakistan och Kina

Enligt honom är bristen särskilt stor på programmerare och it-personal. Så stor att yrkeskunskapen måste hittas och hämtas utomlands.

– Företagen måste rekrytera utomlands. Man vänder sig till Indien, Pakistan och Kina för att hitta kompetensen, säger Andreas Åström.

Enligt Stockholmsbarometern är it-branschen samtidigt det yrkesområde som uppvisar starkast tillväxt.

Det låter dubbelt. Varför ser det ut så?

– Ja, det är det. Företagen har möjlighet till arbetskraftsinvandring, men en del företag gör fel när de tar in den typen av arbetskraft och då riskerar personalen att utvisas. Vilket vi ser också händer. Det är ett problem för företagen, säger Andreas Åström.

Utöver it-branschen råder det även brist på byggnadsarbetare i Stockholms län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.