Så här försöker en båtägare i Näsbyvikens båtsällskap hindra tjuvar att ta motorn. Foto: TT

Stor risk att bli av med båten – kan bli rekordår för stölder

Publicerad

För den som snart ska sjösätta finns det risk för en obehaglig överraskning, att motorn är borta från båten. Förra året nådde båtrelaterade stölder rekordnivåer i Stockholmsområdet och enligt polisen finns det risk att det blir lika illa i år.

De senaste tre åren har båtstölder i polisregion Stockholm, alltså Stockholms län och Gotland, ökat med 110 procent och stölder av båtmotorer med 37 procent. Sett till hela landet har båtstölderna istället minskat under samma period och motorstölderna ökat med sju procent mellan åren 2014 och 2017.

– En ny trend är att allt fler stölder sker medan båtarna står på land, då båtarna oftast står helt obevakade, säger Rino Carlsson, nationell samordnare för polisens arbete med sjörelaterade tillgreppsbrott på polisens hemsida.

Rino Carlsson från sjöpolisen Foto: TT

Svårt att skydda sig

Enligt polisen finns inga larm eller lås som ger tillräckligt skydd, utan bästa sättet att hindra tjuvarna är att hjälpas åt att hålla koll på båtarna. Men stöldförebyggande åtgärder som gps-sändare och märk-dna kan underlätta för polisen att spåra stöldgodset.

Tidigare i veckan greps två personer utanför Södertälje misstänkta för att ha stulit båtmotorer i Sörmland. De kunde gripas tack vare att motorerna var försedda med gps-sändare.

Året runt-brott

Stölderna sker inte bara på sommaren, de flesta stölderna sker tvärtom under för- och eftersäsong. och det är mycket få av dem som klaras upp. Oftast har det gått lång tid från själva stölden till att den upptäcks, och det finns sällan vittnen eller spår. Polisen vill att tullen och andra myndigheter ska få utökade befogenheter för att få bukt med stölderna

– Mer än 80 procent av det som stjäls lämnar Sverige. Skulle vi och andra brottsbekämpande myndigheter dessutom få utökade befogenheter i samband med kontroll vid utresa ur landet så förändras ju spelreglerna för den grova organiserade brottsligheten, säger Rino Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.