Foto: TT/SVT

Stora förseningar av hjälpmedel för sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stora förseningar på leveranser av förbrukningshjälpmedel, till exempel diabetessticker och inkontinensskydd. När Stockholms läns landsting tog över ansvaret efter det kritiserade bolaget OneMed så uppstod problem.

Den 1 juni i år tog Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, över ansvaret för förbrukningshjälpmedel efter Onemed. Företaget som hamnade i rampljuset för att ha debiterat 6000 kronor för ett par stödstrumpor.

Men övergången från Onemed till landstinget gick enligt SLSO för snabbt, och nu har man halkat efter med leveranserna.

– Det krävs lång tid för att få kontroll över en sådan här oerhörd komplex situation, säger Anna-Lena Berggren, chefläkare på SLSO.

Det handlar om allt från inkontinensskydd och kompressionsmaterial, till livsnödvändiga produkter så som andningshjälpmedel och diabetesstickor. Men systemet för beställningar har inte fungerat som det ska och baslagret med produkter har inte räckt till. Totalt berörs omkring 130 000 stockholmare av förseningarna.

– Det här är allvarligt eftersom det är helt nödvändiga produkter för många invånare. Vi vet att Stockholms läns sjukvårdsområde, som nu ansvarar för driften, arbetar hårt för att ge brukarna det de behöver och vi kommer ha tät kontakt till dess att detta fungerar som det ska, säger Anna Ingmanson, avdelningschef för närsjukvårdsavdelningen på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Brukare tvingas köpa barnblöjor

– Min distriktsköterska sa att det var fullständigt kaos och att patienter hör av sig och är oroliga, säger en kvinna till SVT Nyheter Stockholm, som har bett om att få vara anonym. Hon har själv behov av inkontinensskydd, och måste nu lägga ut 100 kronor om dagen för att täcka behoven. I vanliga fall betalar hon en avgift om 200 kronor per år.

– Jag har inte råd att gå till apoteket, det är mycket pengar för en pensionär. Istället köper jag barnblöjor och klipper till eftersom de är lite billigare, berättar hon.

SLSO räknade med att övergången från OneMed till landstinget skulle gå smärtfritt. Men så blev det inte. Nu har man valt att sätta in extra resurser för att få ut leveranserna så snabbt det går. Men det är brukarna med de mest akuta medicinska behoven som prioriteras. 

De som själva lägger ut pengar och köper hjälpmedel på apoteket, kommer de att ersättas?

– Man måste kontakta kundtjänst, men vi har inte riktigt alla frågor lösta än, vi ska titta på det, säger Anna-Lena Berggren.

I dagsläget finns det ingen prognos för när problemen kan vara lösta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.