En av de stulna bilarna som polisen beslagtog när den lastades in i en container för att lämna landet. Foto: Polisen

Stulna dyra bilar från Stockholm byts mot narkotika i Västafrika

Uppdaterad
Publicerad

Gränspolisen i Stockholm har beslagtagit 19 så kallade premiumbilar i fartygscontainrar. Några av fordonen var på väg till Västafrika där de skulle användas som betalning för narkotika.

Flera av bilarna kommer från den stöldvåg som drabbat norra delarna av Stockholmsområdet.

– Bilarna körs antingen ut via färja mot Baltikum och vidare mot Östeuropa eller fraktas i containrar till västafrikanska länder, säger Daniel Almskog, tillförordnad gruppchef för gränspolisens grupp mot internationella brottsnätverk.

Bilar byts mot narkotika

Nio av bilarna stoppades av svensk polis när de var på väg att lastas om i Las Palmas för vidare färd i container mot Västafrika.

– En av våra hypoteser är att de fordon som förs till Västafrika används som betalning för narkotika som förs in i Sverige. Vi ser en tydlig koppling både till nätverkskriminella i Sverige och internationella brottsnätverk, säger Daniel Almskog.

Rättegång pågår

Nu pågår en rättegång där fyra män står åtalade för grovt häleri med koppling till några av de beslagtagna bilarna. Ytterligare två personer har häktats.

– Utredningsläget ser lovande ut. Vi kommer troligen att kunna gripa fler personer framöver, säger Daniel Almskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.