• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Oenighet i Sundbybergs stad när kommunfullmäktige klubbade igenom att sälja av viktiga fastigheter. Foto: Sundbybergs stad/Pressfoto

Sundbybergs stad säljer av fastigheter

Uppdaterad
Publicerad

Under ett extrainsatt möte beslutade kommunfullmäktige i Sundbyberg, att sälja av fastigheter externt via det kommunala fastighetsbolaget Lokalfastigheter i Sundbyberg AB. Berörda områden är Hallonbergen, Rissne, Ör och Centrala Sundbyberg/Ekbacken. Syftet är bland annat att frigöra pengar för framtida satsningar inom infrastruktur och fastighetsutveckling.

Det står nu klart att Sundbybergs stad överlåter 29 fastigheter till Lokalfastigheter i Sundbyberg AB, till ett bokfört värde av cirka 1550 mnkr. Överlåtelsen beräknas ske inom ett år från kommunfullmäktiges beslut. I kommunens tid- och aktivitetsplan för försäljning av fastigheter står det att Lokalfastigheter i Sundbyberg AB, 11 månader efter beslutet förvärvar de fastigheter, som ska säljas externt, från staden och koncernen.

Detta säljer staden av

I stadsdelen Ör berörs Penninggräset 2. I stadsdelen Hallonbergen berörs Hallonbergens Centrum och Terränglöparen 11. I kommunstyrelsens förslag kan fastigheter i anslutning till centrumanläggningen eventuellt ingå i planerna. I dessa finns äldreboendet Lötsjögården inrymt och fastigheten Bollspelaren 1 som ägs av kommunen och där Kulturama och SFI med flera bedriver sin verksamhet. I stadsdelen Rissne har fastigheten Kvartermästaren 1 med centrumanläggningen och Bivacken 2 bland annat definierats som fastigheter som ska säljas av.

Mål med projektet

 I Sundbyberg stads rapport ”Kommunkoncernens fastighetsstruktur och fastighetsbestånd – och dess betydelse fär stadsutvecklingen” beskrivs den externa försäljningen av fastigheter som ett komplement till stadsutvecklingen. Man vill ”skapa förutsättningar för en bättre lokalförsörjning och fastighetsförvaltning genom nyproduktion, inhyrning och renovering”. Man menar också att ekonomin i kommunkoncernen skulle förbättras. Målet är även att bidra till en hållbar utveckling av stadsdelarna Hallonbergen, Ör och Rissne. Men detta håller Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Sundbyberg inte med om. Peter Schilling (S) och Veronica Kallander (V) protesterar i ett yrkande till Kommunfullmäktige:

Utförsäljningen handlar om att få in engångsintäkter till kommunkoncernen som sedan kan plockas ut årligen av staden för att täppa igen hål i styrets budget. I praktiken inget annat än ett kryphål för att komma runt de ekonomistyrningsprinciper om att inte göra sig beroende av engångsintäkter som man själv varit med om att ta fram. Vi accepterar inte att Rissne och Hallonbergen säljs ut för att finansiera verksamhet i resten av staden.”

Vassa diskussioner

Mikael T Eriksson (M) svarade på kritiken i talarstolen och inledde med att beklaga att det extramötet utlysts till en kostnad av 100.000 kronor av Sundbybergs skattebetalares pengar...

– Vi har identifierat möjligheten att kunna utveckla tre stycken stadsdelar i vår stad. Så att utveckling och tillväxt inte bara sker i centrala Sundbyberg och Ursvik, utan att hela Sundbyberg får ta del av tillväxt och utveckling. Och att vi gör mångmiljardinvesteringar i de här bostadsområdena de kommande åren.

Men (S) och (V) är fortsatt övertygade om att kommunstyrelsens förslag på utförsäljning inte är rätt väg att gå:

 ”I en situation där utgifterna ökar snabbare än intäkterna vill vi också ifrågasätta det lämpliga i att sälja ut de ”gamla” lokaler vi har, där vår verksamhet har låga kostnader för lokalhyra men vår koncern fortfarande har intäkter från externa hyresgäster, för att istället göra oss beroende av nyproducerade eller privatägda – och därmed dyrare – lokaler”.

Oro för kultur- och fritidsverksamheterna

I debatten har det bland annat diskuterats kring de verksamheterna som finns i Hallonbergen Centrum inom kultur- och fritidsnämndens och förvaltningens område.

– Det gäller biblioteket, fritidsgården, kulturcentrum. Vi kommer ta ansvar för att de ska vara kvar. Man kan skriva långvariga kontrakt till rimliga hyror, säger Johan Storåkers (L).

Det finns de som tycker att dagen och tiden för detta möte medvetet mörkat kommunstyrelsens förslag som nu blivit verklighet. Medan andra antyder att det bara var ett onödigt dyrt möte såhär i semestertider.

– Första gången tror jag, på många år i alla fall som det är på en fredag. Det går till som vanligt, fast vi är här på denna udda tid, sa ordförande Christina Fjellström (S) som öppnade mötet.

Nästa kommunfullmäktige i Sundbyberg hålls den 26 september.

Här kan du som medborgare läsa mer: Sundbybergs stad

Stadens nuvarande fastighetsinnehav:

* Sundbybergs stads kommunkoncern omfattar cirka 187 fastigheter som tillsammans utgör cirka 862 000 kvm lokaler och bostäder.

* Av det totala fastighetsinnehavet äger staden själv 86 fastigheter.

* Koncernen Sundbybergs stadshus AB äger ca 101 fastigheter varav Fastighets AB Förvaltaren äger 92 fastigheter inklusive HBC och Förvaltaren Lokalfastigheter i Sundbyberg AB äger 9 fastigheter.

Källa: Sundbybergs stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.