I Sverige finns ett 50-tal viltväxande champinjoner, och de innehåller alla, liksom de som man köper i butik, fenylhydraziner som misstänks vara cancerframkallande.
– Man ska alltid tillaga svampen och rekommendationen är att äta max två kilo om året per person, säger Rut Folke, svampkonsulent.
Finns i parkmiljöer – även i stan
Trots att det är den matsvamp som är vanligast förekommande i recept så är det många som inte känner till att konsumtion kan innebära hälsorisker. Men så länge man följer rekommendationerna är det inte farligt att äta svampen. Nu går det dessutom att hitta den ute i naturen.
– De finns i parkmiljöer, så inne i stan och på väg till tunnelbanan, säger Rut Folke.
Hur blir årets svampsäsong?
– Det kommer bli fantastiskt bra med svamp eftersom det regnat så mycket, säger hon.
Vad säger Livsmedelsverket?
• Som med många livsmedel gäller att konsumera med måtta. Rekommendationen för champinjoner är 2 – 2,5 kilo per person och år, eller ett par hekton i månaden
• Tillagning minskar halten fenylhydraziner, som är det ämne som misstänks kunna orsaka cancer
• Konserverad svamp innehåller betydligt lägre halter än färsk svamp
• Andra vanliga matsvampar utanför champinjonsläktet, till exempel kantareller och karljohan, innehåller inte fenylhydraziner
Källa: Livsmedelsverket