Förra året återtog Botkyrkabyggen 107 lägenheter efter att svartuthyrning upptäckts, alltså olovlig uthyrning i andra hand. Det var nästan en fjärdedel av alla lägenheter som fick nya hyresgäster samma år, 427 stycken.
Hemliga metoder
Det går inte att slå fast att den höga siffran skulle bero på att svartuthyrning är vanligare i Botkyrka än på andra håll. Vilka metoder som används för att hitta och utreda svartvärdar vill bostadsbolaget inte gå in på.
– Nej, det skulle det kunna vara till hjälp för de personer vi utreder. Men jag kan berätta att vi har en särskild grupp som arbetar med det här och de samarbetar med andra myndigheter, säger Chris Österlund, vd för Botkyrkabyggen.
Madrassboenden utan dusch
Olovliga hyresgäster har berättat för Botkyrkabyggen att de inte vågar dra upp persiennerna av rädsla för att bli upptäckta. Det förekommer också madrasslägenheter där boende ibland inte ens får möjlighet att laga frukost eller duscha.
Satsningen mot svartuthyrning är en del av Botkyrkabyggens arbete för att öka tryggheten i norra Botkyrka, där även åtgärder i utemiljön, trygghetsvandringar och ordningsvakter ingår. Enligt den senaste enkäten som AktivBo gjorde på uppdrag av bostadsbolaget ökade den upplevda tryggheten bland hyresgästerna i Fittja, Alby och Norsborg med totalt 2,9 procentenheter mellan 2018 och 2019.
Så många hyreskontrakt sades upp efter olovlig uthyrning 2019
Stockholmshem: 215 (2 135 lägenheter förmedlades)
Telge bostäder: 142 på grund bristande behov eller olovlig andrahandsuthyrning (inget svar vad gäller antalet förmedlade lägenheter)
Botkyrkabyggen: 107 (427 lägenheter förmedlades)
Sollentunahem: 84 (omkring 700 lägenheter förmedlades)
Familjebostäder: 72 (knappt 2 000 lägenheter förmedlades)
Väsbyhem: 56 (strax över 500 lägenheter förmedlades)
Svenska bostäder: 48 (3 038 lägenheter förmedlades)
Signalisten: 9 (406 lägenheter förmedlades)
Förvaltaren: 7 (548 lägenheter förmedlades)