• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Språkförbristningar, vaccinskeptism och lägre förtroende för myndigheter anger som orsaker till att vaccinationsviljan är lägre i de socioekonomiskt utsatta områdena. Foto: Frida Jareteg/SVT

Svenonius (M): Staten har inte hållit vad de lovat

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora skillnader i hur stor andel som fått vaccin i olika områden i Stockholms län. En anledning kan vara brist på information då den utlovade nationella vaccinationskampanjen dröjde. När regionen istället fick ta saken i egna händer blev det en kostsam historia, menar finansregionrådet Irene Svenonius (M).

De senaste siffrorna från regionen visar en viss ökning av vaccinationstäckning i de socioekonomiskt utsatta områdena. Men jämfört med snittet – 83,5 procent – så ligger exempelvis stadsdelen Rinkeby/Kista fortfarande lågt, 70,8 procent.

Kampanjer har dröjt

Redan i december 2020 kom regeringen och Sveriges kommuner och regioner (SKR) överens om ansvarsfördelningen för kommunikationen kring vaccinering mot covid-19. Under våren har dock flera regioner riktat stark kritik mot att den utlovade nationella vaccinationskampanjen har dröjt. Storstadsregioner som Stockholm har istället dragit igång egna kampanjer.

– Vi litade på att Folkhälsomyndigheten skulle starta sina vaccinationskampanjer som de hade sagt och därför kom vi inte igång i tid. När inget hände fick vi kavla upp ärmarna och gasa i det här arbetet själva, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm. 

Hör mer om hur mycket regionens informationskampanjer har kostat i videoklippet ovan.

Diskussioner pågår

Under tisdagen hölls ett möte med socialminister Lena Hallengren (S) och representanter från storstadsregionerna i syfte att diskutera vaccinationstäckningen i utsatta områden. På frågan om regeringen kommer att inleda några nya informationsinsatser eller skjuta till pengar svarar Hallengren:

– Nej, i dagsläget finns inga sådana planer. Däremot finns ett uppdrag att också Folkhälsomyndigheten bidrar när det gäller själva informationsinsatserna. Men när det kommer till att man ska ut i specifika områden och nå grupper, då gäller att varje region använder sig av sin specifika kunskap.

SVT Nyheter Stockholm har sökt Folkhälsomyndigheten.

Andel över 65 år som påbörjat vaccinationen fördelat per kommun/stadsdelsområde

-Bromma 

86,2% 

-Enskede-Årsta-Vantör 

80,0% 

-Farsta 

83,0% 

-Hägersten-Älvsjö 

82,3% 

-Hässelby-Vällingby 

83,4% 

-Kungsholmen 

82,7% 

-Norrmalm 

81,7% 

-Rinkeby-Kista 

70,8% 

-Skarpnäck 

79,6% 

-Skärholmen 

73,9% 

-Spånga-Tensta 

76,6% 

-Södermalm 

82,2% 

-Östermalm 

81,6% 

Botkyrka 

76,5% 

Danderyd 

87,4% 

Ekerö 

88,3% 

Haninge 

83,9% 

Huddinge 

82,2% 

Järfälla 

85,5% 

Lidingö 

86,5% 

Nacka 

81,4% 

Norrtälje 

91,9% 

Nykvarn 

86,7% 

Nynäshamn 

86,3% 

Salem 

86,0% 

Sigtuna 

86,5% 

Sollentuna 

86,6% 

Solna 

83,2% 

Sundbyberg 

80,5% 

Södertälje 

77,8% 

Tyresö 

87,3% 

Täby 

88,5% 

Upplands Bro 

84,9% 

Upplands Väsby 

85,2% 

Vallentuna 

88,5% 

Vaxholm 

88,8% 

Värmdö 

86,4% 

Österåker 

89,3%

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.