Tidsbrist, ovilja att bära på tunga kassar eller kanske planering inför en födelsedagsfest. Orsakerna till att välja hemleverans kan vara många. Till skillnad från i Norge, där Vinmonopolet haft hemleverans i tio år, har Systembolaget avvaktat. Men i höst ska hemleveranser erbjudas på försök i fyra län – Stockholm, Västerbotten, Skåne och Västernorrland.
Låg procent
Magdalena Gerger, Systembolagets vd, tror inte att hemleveranser kommer att stå för mer än några procent av försäljningen totalt – och hon tror inte att det kommer att vara intressant för alla kunder, bland annat eftersom det blir minst 200 kronor dyrare.
– Vi tror att hemleveranser fortsatt kommer att utgöra en begränsad del av försäljningen. Det vi har sett är att vin är överrepresenterat, speciellt viner i den övre prisklassen, säger hon.
I Norge har man inte sett någon ökad alkoholkonsumtion eller ökade skador till följd av hemleveranser.
Nio orter
Systembolaget tar hjälp av alkoholforskarna Mats Ramstedt och Thor Norström för att undersöka effekterna av det svenska försöket, som hittills pågått på nio orter sedan november i fjol. Det har än så länge bara skett drygt 400 leveranser, men forskarna ser inte några tecken på att kunderna som väljer hemleverans har någon ”extrem profil”, till exempel att det skulle vara en högre andel storkonsumenter av alkohol bland dem.
Det finns enligt forskarna inte något som tyder på att hemleverans skulle öka konsumtionen av alkohol, speciellt om det blir små mängder som säljs den vägen. Dessutom behöver den som vill beställa hem varor vänta i minst tre dagar på leverans.
– Det kräver en viss planering, så det blir inga impulsköp, säger Mats Ramstedt.