Taxi 020 startar egen språkutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Som första taxibolag i Sverige startar nu Taxi 020 en egen språkutbildning för sina chaufförer. Orsaken är att bolaget upplever att SFI brister i språkundervisningen.

Enligt Statistiska Centralbyrån är 29 procent av Sveriges taxichaufförer utlandsfödda. En av dem är Hajir Hajirahim Kashi som kom till Sverige från Iran för två år sedan. Han har kört taxi i ungefär ett år och pratar lite bättre svenska nu. Mycket tack vare företaget han jobbar för. Taxi 020 har nämligen börjat hålla egna kurser i svenska för sina chaufförer.

– Jag hade lite problem att prata med växeln och kunden. Men efter kursen går det mycket bättre, säger Hajir Hajirahim Kashi medan han rattar bilen längs Stockholms gator.

På Taxi 020 har mer än sju av tio förare icke-svenskt ursprung. Taxibranschen är därmed beroende av den kompetensförsörjning som invandringen innebär.

– Mångfald är en av våra hjärtefrågor. Vi har chaufförer från 55 olika nationer, säger Frederick Scholander som är marknadschef på Taxi 020.

”Tar saken i egna händer”

Men bolaget upplever att SFI-utbildningen har brister och att deltagarna ofta saknar grundläggande och viktiga kunskaper i det svenska språket. Många chaufförer saknar den språkutbildning de är i behov av för att bemöta och interagera med kunderna.

– Vi har engagerat och uppmanat både politiker och samhällsaktörer att förbättra SFI-utbildningen utan att lyckas. Därför tar vi nu saken i egna händer, säger Frederick Scholander.

I september startar Taxi 020:s språkutbildning. Vid varje tillfälle träffas tio chaufförer som själva upplever att de har bristande språkutbildning. Utbildningen drivs i samarbete med volontärer och det är inte bara taxirelaterade ämnen som behandlas – även vardagliga. Under våren genomfördes en testutbildning tillsammans med Röda korset. Resultatet var positivt.

– Deltagarna utvecklades språkligt och kände större motivation att förkovra sig och lära sig svenska. Många började titta på svensk tv och läsa svenska tidningar, säger Frederick Scholander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.