Foto: Polisen.

Tio års fängelse för knarksmuggling

Uppdaterad
Publicerad

Den 41-årige huvudmannen döms till tio års fängelse för grovt narkotikabrott. Det var i november som polisen gjorde ett rekordbeslag av amfetamin i en lastbil i Helsingborg.

Den lastbilschaufför som förde in narkotikan till Sverige döms till sex års fängelse. De övriga två inblandade döms av Helsingborgs tingsrätt till sex års fängelse respektive fängelse i tre år.

Beslaget av amfetamin, på 150 kilo, är det absolut största hittills i Sverige. Som en jämförelse beslagtogs 124,4 kilo amfetamin under hela 2011.

Rekordbeslag av amfetamin

Narkotikan tros ha varit avsedd för marknaden i Stockholm, och värdet på gatan beräknas till omkring 30 miljoner kronor. Enligt domen fördes amfetaminet in i Sverige sedan det lastats i Nederländerna. Tingsrätten anser att det rör sig om en internationellt organiserad hantering.

Hävdade att han var hotad

Huvudmannen har i ett sent skede av utredningen hävdat att han var utsatt för hot och därför medverkat i narkotikahandeln.

Men det tror inte tingsrätten på och stödjer sig bland annat på den telefonavlyssning som gjorts av polisen under lång tid.

Lastades om

En 65-årig man, som döms till sex års fängelse, tog emot narkotikan vid en omlastning på Ättekulla och förde det sedan till sin bostad i Helsingborg där det blev liggande ett par dagar.

En del av partiet, två kilo, transporterades därifrån och skulle säljas till en 46-årig man i Malmö. Men polisen slog då till och stoppade affären.

Den 46-årige mannen döms till tre års fängelse för försök till grovt narkotikabrott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordbeslag av amfetamin

Mer i ämnet