Tjänst hjälper grannar hyra bil av varandra

Uppdaterad
Publicerad

Två Stockholmsstudenter har lanserat en ny webbplats som hjälper privatpersoner att hyra bil av varandra.

Tanken är att det ska vara ett både bekvämare och billigare alternativ till etablerade hyrbilsföretag.

Webbtjänsten Flexidrive, som ska hjälpa dig att hyra bil av grannen har inte varit igång mer än ett par veckor, men redan har 300 bilägare och ett hundratal förare runt om i landet blivit medlemmar. Grundarna är två Stockholmsstudenter.

Billigare och närmare

Idén bygger på att bilägare lägger upp sin bil på hemsidan där den som vill hyra sedan går in och hittar en lämplig bil på hemorten. En skräddarsydd försäkring finns med i bagaget.

-Priserna kommer att bli billigare, eftersom det är privata aktörer som sätter dem. Och eftersom man hyr bil av grannar kommer det att vara närmare till bilen, säger en av grundarna, Ahmed Al-Rahma.

En som redan provat att hyra ut sin bil är Stefan Edlund i Älvsjö.

-Jag är inte så rädd om den här bilen. Det är en bruksbil, som jag bland annat använder till att köra sopor. Vi har en nyare bil också, som jag kanske inte skulle lägga upp på en sådan här sida. Den är man lite mer rädd om. Men det känns om en kul grej att utnyttja bilar som annars bara står.

Effektiv användning

Systemet med privat biluthyrning finns redan i USA, Australien, England och Frankrike. Många hävdar att det är miljötrend eftersom en bil blir mer effektiv ju fler som använder den. Samtidigt släpper bilen ut mer avgaser för varje kilometer den rullar.

-Vissa undersökningar visar att bilar står oanvända hela 97 procent av tiden. Miljövinsten är att få upp andelen av tiden de bilarna används. Det produceras mer och mer bilar som inte används. Man måste se till att de bilar som produceras används mer effektivt, säger den andra grundaren, Magnus Engervall.

Yvonne Åstrand

yvonne.astrand@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.