Socialförvaltningen har frågat alla stadsdelars socialtjänster vad platsbristen inom tvångsvården fått för konsekvenser. 10 av 13 enheter svarade – och fler än hälften uppger att de har tvingats placera ungdomar på HVB-hem, förstärkt jourhem eller behandlingsfamiljer istället för inom tvångsvården på Sishem.
Socialborgarrådet Jan Jönsson säger att de långa väntetiderna inom tvångsvården lett till att unga har rymt från HVB-hem som de har placerats på. I några fall med fara både för dem själva och sin omgivning. I ett fall blev en tonåring som misstänktes för att ha utfört ett kontraktsmord utan akutplats.
Barn och ungar riskerar fara illa
På Hägersten-Älvsjös familjeenhet bedöms mellan fyra till sex ungdomar om året vara i behov av tvångsplaceringar. Enhetschef Ylva Firnhaber säger att den akuta platsbrist inom Sis får allvarliga konsekvenser och att barn och unga riskerar falla djupare in i gängkriminalitet, missbruksproblem eller självskadebeteende.
– Just nu har vi en 16-årig kille i häktet som behöver en akutplacering inom tvångsvården men där är det fullt. Nu letar vi efter andra alternativ. Risken finns att han släpps och försvinner eller utför nya brott, säger hon.
Socialtjänsten tvångsplacerar barn och unga som ett sista steg – och tidigare insatser inte räckt till. Vanliga orsaker är kriminalitet och missbruk.
Är i stabsläge
Myndigheten Sis har gått upp i stabsläge, vilket bara skett en gång tidigare. Enligt stabschefen Johan Feldtman beror den ansträngda situationen – med kötider på flera veckor – bland annat på svårigheter att rekrytera kompetent personal, pågående lokalrenoveringar och att de barn och unga som placerats haft stora vårdbehov.
Sis försöker nu lösa den ansträngda situationen genom att få erfarna medarbetare att skjuta på sina semestrar och att personal omdisponeras från olika delar av landet till institutioner med akuta personalbehov. Äldre ungdomar med missbruksproblem ska också slussas till vuxenavdelningar istället.
Hör Johan Feldtman från Sis i videon ovan.
Statens institutionsstyrelse
På Sis-hem tvångsplaceras brottsdömda ungdomar, personer med missbruksproblem eller självskadebeteende när annan behandling inte räcker till. Det är socialnämnden inom varje stadsdel som fattar beslut om ett barn eller en ungdom ska tvångsvårdas.
Barn och unga i åldern 12-21 år kan tvångsvårdas på Sis.
Källa: Statens institutionsstyrelse