Forskaren Martin Olsson vill se en omfattande kartläggning på varför missbruket av tramadol ökat kraftigt i Stockholms län. Foto: Privat/TT

Tramadolmissbruk allt vanligare i Stockholms förorter

Uppdaterad
Publicerad

Det krävs en omfattande kartläggning om varför missbruket av tramadol ökat kraftigt i Stockholms län. Det menar överläkaren Martin Olsson som forskat på tramadolmissbruk i många år. Han har sett att missbruket blivit allt vanligare i förorterna.

I höstas kunde SVT Nyheter Stockholm berätta att polisen beslagtagit närmare 100 000 tramadoltabletter i länet under 2019. Forskaren och överläkaren Martin Olsson upptäckte tidigt att tramadol var en populär drog bland unga.

– När jag jobbar i innerstan ser man nästan aldrig den här typen av missbruk, säger han.

Vill ta efter Malmö

Han har jobbat med en omfattande studie i Malmö där 526 personer med någon typ av tramadolmissbruk medverkat. Studien visar på att missbruket blir allt vanligare i förorterna och att det finns ett tydligt samband mellan tramadolmissbruk och problem med ångest och depression.

Nu vill han se en liknande studie i Stockholm.

– Vi vill ha svar på frågor som varför ungdomarna tar tramadol och vad de upplever för effekter. Det finns ett formulär nere i Malmö som går att applicera även här i Stockholm, säger han.

Om tramadol

Tramadol är ett narkotikaklassat läkemedel som används vid vissa typer av smärta. Det har delvis liknande effekt som morfin, och det finns en risk för beroende. Risken för att hamna i beroende är dock betydligt mindre om det används enligt läkarordination.

Läkemedlet finns i olika former, vanligast är tabletter eller kapslar med olika styrkor. Men den finns även som dropp eller injektionsvätska.

Tramadol ökar halten av ämnena noradrenalin och serotonin i hjärnan och ryggmärgen. Det kan göra att smärtsignalerna dämpas. När tramadol bryts ner i kroppen bildas en nedbrytningsprodukt som även har en morfinliknande effekt vilket kan påverka upplevelsen av smärta i hjärnan något.

Läkemedlet registrerades på den svenska marknaden 1995 för användning vid måttlig till svår akut eller kronisk smärta.

Källa:

1177 Vårdguiden

Läkartidningen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.