• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Trängseln var stor utanför kaféer och restauranger vid Nytorget i Stockholm på söndagen. Foto: Ingrid Dahlbäck/TT

Trängsel på stan oroar: ”Folk har slappnat av”

Uppdaterad
Publicerad

Vårtemperaturer har nått Sverige – och nu kommer varningar från flera håll om trängsel på stan, på restauranger och i parker.

Trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Folk har slappnat av. Men vi måste hålla ut och undvika att träffas på det sättet, Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.

”Undvik trängsel” – det är ett av budskapen som upprepats gång på gång från Folkhälsomyndighetens sida de senaste veckorna.

Men inte alla följer dessa rekommendationer.

Nytorget på Södermalm och Stureplan på Östermalm i Stockholm är bara två av platserna där det rapporterats om trängsel under helgen.

”Glömmer nog bort”

Enligt Anna Starbrink (L) har hon fått flera samtal om problematiken och dessutom själv noterat den.

– Ja, man ser ju det när man är ute och det är inget problem att folk går ut. Men man måste hålla avstånd. En del glömmer nog bort det, säger Starbrink.

– Många är ju sociala människor och gillar att umgås. Men nu är det bara så att vi måste följa de här tråkiga pekpinnarna från Folkhälsomyndigheten, det är inte så svårt, fortsätter hon.

Också polisen i Södermalm rapporterar om trängsel på stadsdelens krogar i helgen.

”Vi kunde med lätthet konstatera att ett flertal krogar hade långt över det rekommenderade antalet gäster”, skriver polisen bland annat på sin Facebook-sida.

Restauranger riskerar att förlora tillståndet om man inte efterföljer de nya reglerna om trängsel, som bland annat säger att besökare ska äta och dricka sittande vid bord och hålla avstånd mellan varandra.

Sedan 7 april har miljöförvaltningen i Stockholm gjort över 200 tillsyner på restauranger och krogar där trängsel och kösystem i synnerhet granskas. Av dessa finns runt 30 stycken anmärkningar varav tre är från i torsdags.

Lördagens rapporter har däremot inte hunnit sammanställas i sin helhet. Men miljöförvaltningens talesperson Peter Brådenmark säger att utvecklingen går åt rätt håll.

– Ja, det tror jag. Vi har en bra dialog med de flesta och får ett väldigt positivt bemötande från krögarna, säger han.

”Sett brister”

Och stockholmarna är inte ensamma om att trängas. Även i Göteborg har miljöförvaltningen inspekterat huruvida Folkhälsomyndighetens riktlinjer följs på stadens krogar. Enligt avdelningschefen Angelica Winter har resultatet av helgens kontroller varit blandat.

– Många restaurangägare har anammat föreskrifterna och vill göra rätt för sig. Men man har också sett brister, säger Winter.

Hon beskriver helgens inspektioner som en insats för att informera och observera hur situationen ser ut. Och Angelica Winter utesluter inte att fler inspektioner kan följa i framtiden.

– Det är mycket möjligt. Det beror på utfallet, säger hon.

Fakta: Nya allmänna råd

Folkhälsomyndigheten har sammanställt nya allmänna råd för att minska smittspridningen av covid-19 i Sverige:

Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. De bör också ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra.

Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus, skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper och begränsa antalet åskådare.

Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och liknande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.

Arbetsgivare bör se till att personal och besökare håller avstånd, att anställda arbetar hemifrån och undviker onödiga resor om det är möjligt.

I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas, och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.