Här grips båtmotortjuvarna – samarbete minskar stölderna

Uppdaterad
Publicerad

Stölderna av båtmotorer minskar i Sverige, det visar polisens siffror. Under 2021 anmäldes drygt 1500 båtmotorer stulna – den lägsta siffran på sex år. Nu hoppas polisen att 2022 blir ett nytt rekordår i positiv bemärkelse, även i Stockholm där flest brott begås.

– Pandemin hade en inbromsande effekt men vi tror också att det brottsförebyggande arbetet har givit resultat, säger Rino Carlsson, nationell samordnare hos polisen.

Varje år stjäls båtmotorer till ett uppskattat värde av 300 miljoner kronor i Sverige. Internationella ligor står för runt 98 procent av båtmotorstölderna och ofta har stöldgodset lämnat landet innan ägaren märkt att det stulits.

– Ligorna är proffs. De flesta är män mellan 25-45 år med ett brottsligt förflutet. Ofta har de kontaktpersoner i Sverige som redan fixat boende och bilar och sett ut vilka platser som de ska stjäla båtmotorerna från, säger Rino Carlsson, nationell samordnare för sjörelaterade tillgrepp hos polisen.

Samarbete minskar stölderna

Men trots att stölderna är ett stort problem, särskilt i Stockholm är trenden ändå att de minskar. Rino Carlsson tror att anledningen till minskningen är samarbetet mellan båtägare, båtbranschen och Polisen.

– Vi är på rätt väg. Dessutom har tillverkarna börjat ta ansvar och arbetar med stöldförebyggande åtgärder som osynliga ID-märkningar på motorerna – vilket bidrar till att motarbeta stöldligorna, säger han.

Se i videon Polisens jakt på två båttjuvar från Litauen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.