En tumlare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskarna vill få in fler döda tumlare för att att få mer kunskap om deras liv. Se när en tumlare obduceras för forskning. Foto: Tomas Blideman/SVT

Tumlaren i Östersjön akut hotad – forskarna vädjar: ”Behöver hjälp att hitta döda djur”

Uppdaterad
Publicerad

Tumlaren är akut hotad och i Östersjön finns bara några hundra kvar. Nu larmar forskarna.

– Vi behöver få hjälp och vill att människor rapporterar in till oss när de hittar ett dött djur längs med kusten, säger Moa Naalisvaara Engman, biolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Tumlaren är en av världens minsta valar och den enda valarten som lever permanent i svenska vatten. Jakt och miljögifter har gjort att antalet tumlare minskat kraftigt och i Östersjön är arten akut hotad.

Naturhistoriska riksmuseet och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, samlar nu in kunskap om tumlarna i ett sjukdoms- och hälsoövervakningsprojekt. De vill med allmänhetens hjälp få reda på när en död tumlare hittas.

– Vi har inte själva möjlighet att bevaka kusterna. Vi vill ha in alla rapporter. Det spelar ingen roll om det är ett skelett eller en hel kropp, säger Moa Naalisvaara Engman som är biolog vid SVA.

Drunknar i fiskenät

Under 2023 rapporterades 43 döda tumlare. Hittills i år har det kommit in nio till SVA. Den vanligaste dödsorsaken är att de fastnar som bifångst i fiskenät och drunknar.

– En del tumlare har även smittsamma sjukdomar som lunginflammation. Vi rekommenderar att använda handskar om man ska hantera en död tumlare, säger Moa Naalisvaara Engman.

För att få en bra bild över tumlare i Sverige behöver SVA allmänhetens hjälp och har ett nätverk med kustkontakter runt om i landet.

– När vi får in en rapport om en död tumlare kontaktar vi en av våra 100 kustkontakter som kan hjälpa oss att ta in djuret, säger Moa Naalisvaara Engman.

Tumlare

  • En vuxen tumlare blir vanligen mellan 140 och 170 centimeter lång och väger 40 till 57 kilo. Till skillnad från delfiner är tumlarens nos trubbig, tänderna är små och spadformade istället för koniska och spetsiga. Till havs känns de igen på den triangulära ryggfenan och den nätta storleken.
  • Det finns tre populationer av tumlare: Skagerrakpopulationen, Bälthavspopulationen och Östersjöpopulationen.
  • Tumlare blir könsmogna vid tre-fyra års ålder och parar sig endast under sommaren. Honorna får en unge varje eller vartannat år. Ungen föds efter 10 -11 månaders dräktighet, diar i 8-10 månader, men börjar äta fisk redan vid 3-4 månaders ålder.
  • Tumlare lever sällan längre än tolv år. Den äldsta tumlaren man vet om blev 22 år.
  • Den som ser en död eller levande tumlare kan rapportera det till https://marinadaggdjur.nrm.se

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.