Foto: Fredrik Sandberg /TT

Tusentals vårdanställda smittade av corona

Publicerad

Många läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som har arbetat i frontlinjen under pandemin i Sverige har själva insjuknat i covid-19.

Flera har intensivvårdats och några har avlidit, enligt vårdpersonal.

– Utsattheten i början var enorm, säger Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus.

I mitten av maj hade över 10 300 människor som arbetar inom vård och omsorg testat positivt för coronaviruset i Sverige, visar siffror som Folkhälsomyndigheten sammanställt åt TT. Det motsvarar närmare hälften av alla bekräftade fall under utbrottets första tre månader.

En stor majoritet har fått lindriga symptom. Hur många vårdanställda som avlidit vet vi ännu inte, myndigheterna har inte sammanställt dödsfallen utifrån yrkeskategorier.

Men det finns vittnesmål bland kollegor.

– Jag känner till två läkare i Stockholm som har dött, där sannolikheten att de har blivit sjuka på jobbet är väldigt stor. Flera läkare har också legat inlagda för intensivvård, säger Johan Styrud, ordförande för Läkarföreningen i Stockholm och överläkare vid Danderyds sjukhus.

I slutet av april förlorade Vårdförbundet en medlem som arbetade på en covidavdelning i Stockholm.

– Hon hade testats positivt innan och var sjukskriven för sina symptom, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Brist på utrustning

Vården var inte rustad för en pandemi när coronaviruset tog sig in på sjukhus och vårdcentraler. Bristen på skyddsutrustning var akut de första veckorna.

– För dem som jobbade i den första linjen i primärvården och med avancerad vård i hemmet fanns hemskt lite skydd. Där var utsattheten bland personalen enorm, säger Styrud.

Även på sjukhusen var bristen på skyddsutrustning stor. De 21 regionerna gav sig ut på den globala marknaden för skyddsutrustning. Små svenska regioner, i konkurrens med större stater. Ännu svårare var det för kommunerna, med ansvar för äldreomsorgen.

– De första veckorna ändrades direktiven om vad vi skulle använda för skydd flera gånger. Inte på vetenskapligt stöd, utan efter vad som fanns tillgängligt, säger Johan Styrud.

Smittad personal

I början av utbrottet testades inte personalen, vilket fick sjukskrivningarna i vården att skjuta i höjden. Av nästan 1 000 bekräftade fall de fyra första veckorna hade 80 vård- och omsorgsanställda testat positivt.

– Chansa är fel ord, men det var svårt att veta vilka i personalen som skulle gå hem. Man kunde inte skicka hem all personal som var lite förkylda, säger Johan Styrud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.