– Det kan finnas ett mörkertal, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. Foto: TT / Folkhälsomyndigheten

Två fall av ehec rapporterade i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten rapporterar om ett nytt nationellt ehec-utbrott. Sedan början av juli har antalet ehec-infektioner ökat i Sverige. Enligt Folkhälsomyndigheten har de flesta fall rapporterats i Uppsala och Västra Götaland men det har även dykt upp fall i Stockholm.

– Än så länge är det ett större problem i andra landsting men i Stockholm har vi nu två bekräftade fall som tillhör ehec-utbrottet, säger Per Follin, smittskyddsläkare.

Det är nu under sommaren som det har rapporterats femtio fall av ehec-infektionen och ytterligare femtio personer misstänkts vara drabbade. Bland de sjuka finns både barn och vuxna och nu har det även dykt upp två bekräftade fall i Stockholm.

– Det här är en farlig infektion som kan ge allvarliga komplikationer, det är något som Folkhälsomyndigheten utreder just nu. Det viktigaste är att man finner källan till infektionen så snart som möjligt så att vi kan förhindra att utbrottet sprider sig ännu mer, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Stockholms Läns Landsting.

Ett av de största någonsin

Enligt Folkhälsomyndigheten ser det här ut att bli ett av de största ehec-utbrotten i Sverige någonsin.

– Vi måste göra allt vad vi kan för att hitta källan och förhindra fler fall men där är vi inte riktigt än, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Det har rapporterats om två fall i Stockholm men finns det ett mörkertal?

– Det kan finnas ett mörkertal då man inte blir så pass allvarligt sjuk att man besöker läkare och låter det läka ut av sig själv, säger hon.

Vanligast under sensommaren

Ehec är vanligast under sensommaren men just nu är det oklart om årets långa och varma sommarväder har påverkat smittspridningen. Enligt utredningen rör det sig om ett utbrott som har en eller flera gemensamma smittkällor.

– Vi har ett samordningsansvar så vi utreder och arbetar gemensamt med regionala smittsyddsenheter, miljökontor, länstyrelser och livsmedelsverket. Tyvärr är det så att man med de flesta utbrott inte hittar källan men vi jobbar hårt med att hitta den och förhindra fler spridningar och främst misstänker vi att det har med livsmedel att göra, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Varför misstänker ni mat som källan?

– Det gör vi för att smittspridningen har gått så fort men vi misstänker även smitta från djur och badplatser. Det är ju så att ehec-bakterier finns mer naturligt i kor men man kan även smittas på olika sätt, bland annat via medel som har kontaminerats av gödsel, via kontaminerad bevattning som i sin tur påverkat grödor men också genom köttfärs, säger hon.

Symptom som kan förekomma

Ehec kan orsaka magsjuka och blodiga diarréer och ger i vissa fall allvarliga komplikationer som kan leda till njursvikt.

Men vad ska man tänka på om man redan har blivit sjuk?

– Stanna hemma från jobbet eller skolan. Var noga med hygienen och laga inte mat åt andra. risken för att smitta andra finns alltid, säger hon.

Så kan du skydda dig

  • Skölj grönsaker, sallad och frukt noggrant.
  • Genomstek kött, framförallt köttfärs, och smaka inte på rå köttfärs.
  • Håll isär rått kött från andra livsmedel som ska ätas utan tillagning, t.ex. sallad och andra grönsaker.
  • Tvätta händerna noggrant innan matlagning och efter du hanterat rått kött.
  • Drick inte opastöriserad mjölk och ät inte färskost gjord på opastöriserad mjölk.
  • Tvätta händerna efter kontakt med nötkreatur.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.