Männen var på väg utomlands när polis stoppade dem. Foto: Johan Nilsson /TT

Två män gripna på Arlanda med klocka värd en kvarts miljon

Uppdaterad
Publicerad

Två män greps under söndagen på väg utomlands från terminal 5 på Arlanda med en dyrbar klocka. Männen misstänks nu för grovt penningtvättsbrott.

Det var strax innan klockan 11 på söndagen som en patrull på Arlanda kontrollerade två män i avgångshallen i Terminal 5.

Då uppstod misstanke om grovt penningtvättsbrott.

– Vi beslagtog en klocka som var värd mer än gränsen för grovt penningtvättsbrott, vilket är cirka 270 000 kronor. Den här klockan bedöms vara värd mer. Personerna känner varandra och vi har gripit de båda för misstänkt grovt penningtvättsbrott. Misstanken ligger i att pengarna kommer från brottslig verksamhet.

Polisen ska hålla förhör med personerna i polisstation under dagen.

Flera misstänkta brott på Arlanda

Gripandet är det tredje liknande fallet på Arlanda flygplats på kort tid. Under lördagen greps två andra män misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Men enligt polisen handlar det inte om en särskild insats utan ett uppsökande arbete av polispersonal på plats.

De har helt enkelt uppdagat de här brotten, säger Westberg.

VAD ÄR PENNINGTVÄTTSBROTT?

Att omvandla pengar från brott till tillgångar som kan redovisas öppet är ett brott. Även så kallad självtvätt är brottsligt, dvs. att tvätta brottsvinster från brott som man själv begått.

Straffansvaret omfattar även den som i näringsverksamhet eller liknande medverkar till åtgärder som kan antas vara vidtagna i syfte att tvätta pengar.

Rättsväsendet har rätt att under vissa omständigheter förverka pengar och andra tillgångar, till exempel bilar och smycken, som är köpta för pengar som kommer från brottslig verksamhet. Pengarna behöver inte knytas till ett specifikt brott för att kunna förverkas, utan det kan räcka med att personen kan kopplas till brottslig verksamhet.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.