Världen över anordnas pride-evenemang och under prideveckan i Stockholm uppmärksammas frågan på flera olika sätt. Tyresö kommun ville belysa HBTQ-personers rättigheter genom att måla övergångsstället i regnbågens färg, ett initiativ som kommunstyrelseordförande Anita Mattsson (S) är stolt över.
– Tyvärr behöver Pride fortfarande uppmärksammas. Det här är ett sätt att visa alla människors lika värde och att man får älska den man vill, säger Anita Mattsson (S), kommunstyrelseordförande.
Tyresö kommun har arbetat med att HBTQ-certifiera kommunens verksamheter sedan år 2017.
– Det är ett viktigt ansvar. Det är även viktigt att vi politiker tar den här frågan på allvar, säger Anita Mattsson (S).
Tidigare regnbågsfärgat övergångsställe olagligt
Under Europride Stockholm 2018 målade även Nacka kommun ett övergångsställe i regnbågsfärger – något som Transportstyrelsen då hävdade var olagligt. Vitt är den tillåtna färgen i Sverige, men även gult kan användas i vissa undantagsfall, enligt vägmärkesförordningen. I Nackafallet stod valet mellan att söka om undantagstillstånd eller återställa till originalfärg. Det rapporterade Nacka Värmdö Posten om i augusti 2018.
Kommunen har målat om
Angående övergångsställena i Tyresö så är det inte tillåtet att måla över det vita som markerar övergångstället.
– Hade man valt att måla asfalten mellan de vita strecken hade det varit okej, säger Hans Cassepierre, utredare på Transportstyrelsen.
Tyresö berättade tidigare för SVT att de skulle rätta till problemet.
– Vi ska givetvis följa reglerna och målar om enligt gällande regler snarast möjligt, Charlotta Janson Josephsson, kommunikationschef på Tyresö kommun.
Nu har övergångsstället målats om, de vita ränderna är kvar och övergångsstället är minst lika färgglatt.
HBTQ
- Ett begrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner ochpersoner med queera uttryck och identiteter.
- H:et och B:et handlarom sexuell läggning, alltså vem man har förmågan att bli kär ieller attraherad av.
- T:et handlar om hur man definierar ochuttrycker sitt kön.
- Q:et kan röra både sexuell läggning,könsidentitet och relationer – men kan också vara ett uttryck förett kritiskt förhållningssätt till normer.
Källa: RFSL, riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter