En man under en fotbollsträning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Visst kan det vara ansträngande och utmanade ibland, men det är viktigt att inkludera alla barn”, säger Henrik Axelsson. Foto: Hashi Ahmed/SVT

Klubben spetsutbildar tränare – ska stötta barn med diagnoser

Uppdaterad
Publicerad

Sedan fem år tillbaka utbildar Norrtulls SK sina ungdomsledare i hur de stöttar barn med till exempel adhd.

– Det gäller att ha tålamod och till exempel inte ha för långa instruktioner, säger Henrik Axelsson, tränare för pojkar 14 i Norrtulls SK.

Flera av ungdomsledarna i föreningen har gått utbildningar för att lära sig hur de ska stötta barn med speciella behov.

– Vi har haft föreläsare som varit jätteduktiga på att förklara hur barn med NPF-diagnoser fungerar. Vilken gjort att vi då kunnat ta med det till våra fotbollsträningar, säger Henrik Axelsson.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

”Tränarna är mer tydliga här”

För drygt fyra månader sedan började 13-åriga Elton att spela för Norrtulls SK. Mamma Sofia Meijer märker en stor skillnad.

– Vår son är mer trygg nu på träningarna. I förra klubben kom han ofta hem ledsen efter ett fotbollspass. Mycket tror jag berodde på att han inte visste var han hade tränarna eller vad som förväntades av honom.

”Kommer hem glad istället för ledsen”

I Norrtulls SK är tränarna tydliga med vad som förväntas av barnen och de behandlar alla barn lika, menar Sofia Meijer.

– Vår son kommer hem glad istället för att vara ledsen efter en träning.

Även om det kan vara tidskrävande och utmanande att träna barn med NPF anser Henrik Axelsson att det är ett viktigt samhällsuppdrag.

– Det är viktigt att tänka på hur mycket det betyder för de här barnen. Man måste nästan se det som att det är ens plikt att ställa upp.

Starta videon för att höra mer av tränaren Henrik Axelsson och 13-åriga Elton.

NPF

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, är ett samlingsnamn för olika tillstånd som påverkar hur hjärnan och nervsystemet fungerar och hanterar information.

Källa: Specialpedagogiska skolmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet