Se växterna som odlas utan jord. Istället får de näring från fiskodlingens vatten, sk akvaponi. Foto: Tomas Blideman/SVT

Norrtälje utbildar framtidens odlare – unik utbildning i akvaponi

Uppdaterad
Publicerad

På Campus Roslagen i Norrtälje har den första utbildningen till akvaponiingengör startat. Utbildningen är den första i sitt slag i Europa och gör konsument till producent av sina egna grönsaker. Och söktrycket har varit högt.

– Det har varit helt överväldigade. Det har varit 10 sökande på varje plats. Det är ett rekord, säger Gabriel Liljenström som är utbildningsansvarig.

De senaste åren har intresset för akvaponi ökat. En sorts kretsloppsodling där fiskar och växter lever i ett slutet system. Men utbildningar i ämnet har saknats – tills nu.

– Vi vet att det finns en efterfrågan på personer som kan skapa ett akvaponiskt system, men det saknas personer med den kompetensen. De här studenterna kommer att bli de första, säger Gabriel Liljenström.

Miljövänlig odling

Eftersom att odlingen sker i ett slutet system innebär det att akvaponi har en mindre miljöpåverkan än traditionell fisk- och grönsaksodling. Odlingen sker inomhus och påverkas därför inte heller av till exempel torka eller översvämningar.

– Det här är något som inger hopp. Plötsligt upptäcker man att man kan bli producent istället för bara konsument. Vi hoppas att studenterna kommer kunna ha hela Europa som arbetsfält, säger Gabriel Liljenström.

I videon får du titta in i ett akvaponiskt system och träffa de nya studenterna.

Utbildningen till akvaponiingengör

Utbildningen är en tvåårig YH-utbildning och drivs av Väddö Folkhögskola i samarbete med Campus Roslagen och utvecklingscentrum för vatten.

Utbildningen leder till yrken inom olika områden. Dels till yrket som odlingsspecialist inom akvaponiska system, men du kan även jobba inom bland annat växthusnäringen, akvakultur och grönsaksodling.

Källa: Campus Roslagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.