Det är tidig morgon och fjärden ligger helt stilla när Skärgårdsstiftelsen och Naturhistoriska riksmuseet åker ut för att göra sin årliga inventering av havsörnens ungar.
Den magnifika fågeln har sedan 70-talet stadigt ökat i antal och nu finns 100 revir räknade i Stockholms skärgård. Boet är placerat i toppen av en hög tall och Peter Hellström klättrar upp för att ringmärka och väga ungarna.
– Det börjar bli ont om revir i Stockholms skärgård. Havsörnen ökar i antal men kanske inte lika mycket som de gjorde för 15 år sedan, säger Naturhistoriska riksmuseets intendent Peter Hellström.
Norra Europas största rovfågel
Den fridlysta havsörnen är norra Europas största rovfågel. Var boplatserna ligger är hemligt, för örnen är skygg och det är mycket ovanligt att utomstående får följa med när ungarna räknas och ringmärks. Boet ärvs från generation till generation och ligger oftast i toppen av en hög tall. Det är ett mödosamt arbete att klättra upp och besökare i boet är inte välkomna.
– Man ska inte säga att de blir överdrivet glada när man kommer. Men graden av aggressivitet varierar från bo till bo. Något som är kul är att det verkar som att vissa honor alltid föder upp elaka ungar. År efter år får man samma bemötande på vissa platser, säger Peter Hellström.
Känslig för miljögifter
Under 40 år har man också samlat in fjädrar och tomma ägg till Naturhistoriska riksmuseets miljö- och provbank. Eftersom havsörnen befinner sig på toppen av näringskedjan så är den extra känslig för miljögifter.
– Havsörnen svarar ju direkt på hög miljögiftsbelastning och är en ytterst bra indikator på miljöns status, säger Peter Hellström.
Skärgårdsstiftelsens tillsynsman Gunnar Hjertstrand menar att havsörnen inte har något direkt hot emot sig men att det finns ett miljöhot mot andra arter som till exempel Ejdern, som just minskar drastiskt i antal.
– Så det kan hända saker igen för havsörnen även om vi lyckades vända utvecklingen på 70-talet, säger Gunnar Hjertstrand.
Egen hustomte
Boet är lika stort som en dubbelsäng och väger upp till ett ton. Det är inte ovanligt med fler hyresgäster berättar Peter Hellström.
– Havsörnen har en liten hustomte. Det är sädesärlan, det blir ofta mycket insekter i havsörnsboet något som sädesärlan utnyttjar. Det är väldigt ofta som de har ett bo i håligheter under det stora boet. Det är nästan fler havsörnsbon som har sädesärlor än inte har det.