Många har protesterat mot den friande domen, som innebar att hovrätten friade de sex pojkarna eftersom den inte ansåg att flickan befann sig i ett hjälplöst tillstånd.
Solna tingsrätt bedömde tvärtom att flickan befann sig i hjälplöst tillstånd, eftersom hon var rädd för att bli misshandlad.
Men utifrån hur lagen såg ut före skärpningen den 1 juli 2013 tyckte hovrätten inte att flickan befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd. Rätten ansåg att det saknas belägg för att hon var rädd för att bli misshandlad eller råka illa ut på annat sätt om hon sade nej till pojkarna.
Hjälplöst tillstånd
1 juli i år togs begreppet ”hjälplöst tillstånd” bort ur lagtexten, och ersattes med det vidare begreppet ”särskilt utsatt situation”.
Riksåklagaren (RÅ) skulle ha kunnat överklaga domen till Högsta Domstolen om han ansåg att det skulle kunna ge vägledning för fortsatt rättstillämpning. Men eftersom lagen ändrats efter det att gärningen begicks kan inte den nya bestämmelsen tillämpas.
Inte vägledande
– Eftersom lagen ändrats skulle ett avgörande av Högsta domstolen i denna fråga inte vara vägledande för rättstillämpningen, säger riksåklagaren Anders Perklev i ett pressmeddelande.
”Bedömningen av om de tilltalade kan dömas för sexuellt ofredande är beroende av hur bevisningen i målet värderas. Beviskravets utformning och den fria bevisprövningen innebär att bevisfrågor generellt sett inte är lämpade för en prövning av Högsta domstolen. Oavsett om hovrättens bevisvärdering skulle kunna ifrågasättas finns enligt riksåklagare Anders Perklevs bedömning inget som talar för att en prövning av bevisfrågan i detta mål skulle vara vägledande för rättstillämpningen”, skriver RÅ vidare.