Att BB Sophias verksamhet, där cirka 3.500 förlossningar utförs per år, planeras att stängas ner till följd av stora ekonomiska problem i bolaget, har skapat stark oro bland både föräldrar och barnmorskor. Ungefär 1.500 personer har till exempel engagerat sig på sociala medier för att BB Sophia ska bevaras.
”Det känns olustigt”
Emma Engebretzen väntas föda sitt andra barn i juni. Hon är inskriven på Södra BB och har BB Sophia som andrahandsval.
Och nu stängs båda ner?
– Nu stängs båda ner, precis. Det känns väldigt oroligt, olustigt och framförallt oförklarligt, säger hon.
Södra BB:s verksamhet på Södersjukhuset är redan avvecklad, och Emma hinner precis föda sitt barn innan även verksamheten på BB Sophia läggs ner, till vad som i nuläget förmodas bli under sensommaren eller hösten.
– Barnafödandet i Stockholm går ju inte ner, så jag har väldigt svårt att se hur det här ska kunna täckas upp. Jag har själv nära vänner som har varit med om att bli avvisade och blir hänvisade till Uppsala eller till Södertälje. Det är en traumatisk upplevelse för en kvinna i värkar, och det känns fruktansvärt att det här nu kommer att öka, för jag ser ingen annan utveckling än att det kommer att öka, menar Emma Engebretzen.
Förlossningskliniker planeras att utökas
– Blivande föräldrar kan känna sig trygga med att det finns en planering och att vi kommer att utöka kapaciteten vid de andra förlossningsklinikerna. Föräldrar som är oroliga bör i första hand vända sig till 1177 Vårdguiden om de undrar saker över förlossningsvården, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.
Det kommer alltså att finnas tillräckligt med förlossningsplatser?
– Ja, vi kommer att anpassa oss till det rådande läget.
Men Maria Sahlin, barnmorska på BB Sophia, ställer sig tveksam till att det kommer att fungera i praktiken.
– Stockholms förlossningsvård har ju varit under press i flera, flera år. Det var ju därför man, så att säga, körde igång det här. Det behövdes ju platser. Och när vi nu varit igång i 34 månader så behövs plötsligt inte de här 3.500... Det är ju inte riktigt så det är, säger Sahlin.
”Alternativvården” drabbas
Emma Engebretzen är framförallt kritisk till att det är den alternativa förlossningsvården som får ”stryka på foten”, och vädjar om att det även i framtiden ska finnas förlossningsvård inom Stockholms län med bland annat mindre förlossningsenheter, större närvaro av barnmorskor och mindre fokus på medicinsk smärtlindring.
– Det här innebär ju att det inte finns några... Det känns fel att använda ordet ”alternativa förlossningar”, men där man kan föda så tryggt och så naturligt som möjligt – de möjligheterna försvinner. Istället hänvisar man till akutsjukhus, till stora instanser där patientnöjdheten är avsevärt mycket lägre, säger hon avslutningsvis.