Tanja Strand som är biolog vid Uppsala universitet och har forskat på förekomsten av bakterier hos råttor. Foto: TT/SVT

Biologen om råttsmittan: ”Viktigt att man behandlar i tid”

Uppdaterad
Publicerad

Råttor i Stockholm, Göteborg och Malmö bär på en bakterie som kan smitta både människor och hundar med sjukdomen leptospiros. – Att råttorna bär på smitta behöver inte betyda att det är en ökad risk för oss människor, säger Tanja Strand, biolog vid Uppsala universitet.

Bakterien leptospira är släkt med borelia och är vanligt förekommande framförallt i tropikerna. Tanja Strand, biolog vid Uppsala universitet, har forskat på förekomsten av bakterier hos råttor i de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Det allvarliga är att läkarna inte alltid vet vad leptospiros är eftersom det hittills har varit så ovanligt med bakterien, säger Tanja Strand, biolog vid Uppsala universitet.

Råttplågan i Järva

Fem av 22 råttor smittade

Leptospiros var vanligare i början på 1900-talet. Numera rapporteras bara några enstaka fall där människor smittats varje år. En forskningsstudie som gjordes tillsammans med Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, visade att den allra farligaste formen av leptospira finns både i Stockholm och Göteborg. I somras fortsatte studien i Malmö och där visade undersökningar att fem av 22 råttor bar på bakterien.

– För mig betyder det att leptospira är utbrett i södra Sverige. Men att råttorna bär på smitta behöver inte betyda att det är en ökad risk för oss människor. Men att vi har en del hemlösa som kanske inte besöker sjukvården i tid, det kan oroa mig.

Risk för blödarfeber och blodförgiftning

De allra flesta som bli sjuka får symptom som liknar influensa. Men det finns också risk för att njurar och lever tar skada.

– Det är viktigt att antibiotika sätts in i ett tidigt skede, annars fortlöper sjukdomen och blir riktigt allvarlig med blodförgiftning och blödarfeber. Det kan gå illa om man inte behandlar det i tid med antibiotika, säger Tanja Strand, biolog vid Uppsala universitet.

Hur lätt blir man smittad?

– Risken är inte alls stor. Om man har ett sår på fingret och kommer i kontakt med en förorenad vattenpöl så bakterien kommer in i kroppen. Då behöver det ändå inte betyda att du blir infekterad eftersom immunförsvaret sätter igång. Du ska ha otur för att bli smittad, säger Tanja Strand.

Även om risken för att bli smittad är liten, så uppmanar Tanja Strand föräldrar och förskolepersonal att vara uppmärksam om råttor vistas runt förskolor och lekplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råttplågan i Järva

Mer i ämnet