Bergrummen användes tidigare som naftalager, där naftan användes till produktion av stadsgas. Gasverket stängde ner år 2010 och bergrummen fylldes med vatten. Men det finns fortfarande spår av nafta.
– Nafta innehåller både bensin och toluen och det är i stora konstellationer cancerframkallande. Det ska ju byggas bostäder, kontor och handel i det här området så det är väldigt viktigt att det saneras bort, säger Fredrik Söderholm, vice vd vid Stockholm Parkering.
Mekanik och biologi kombinerat
Saneringen består av en mekanisk del och en biologisk del. Den mekaniska delen består av att man pumpar upp vatten från berget, renar det i en bubbelkammare och sedan släpper tillbaka returvattnet. Den biologiska delen är till för att påskynda reningsprocessen och få berget hundra procent rent från nafta. Bioreningen sker med hjälp av mikroorganismer från domänen arkéer.
– Det är bakterier som har funnits sen urtiden som framför allt växer och frodas i extrema miljöer och äter till exempel kolväte, alltså gammal bensin och liknande. Det finns naturligt i naturen men vi använder det i en lite mer koncentrerad form, säger Fredrik Söderholm.
Hundra procent rent
Metoden har testats på platsen i ungefär ett år och resultaten visar så låga nivåer av föroreningar att de inte går att mäta. Sanering och tömning av bergrummen förväntas vara klart vid halvårsskiftet nästa år, sen tar det ungefär två och ett halvt år att bygga parkeringsgaraget.
– Det är så stora volymer så det tar ju tid. Det är ändå 90 miljoner liter förorenat vatten som ska renas men vi har inte stött på något hinder och metoden fungerar väldigt bra, säger Fredrik Söderholm.