EU-kommissionen anser att den svenska hyresregleringen är alltför stelbent och bidrar till att bostadsmarknaden fungerar dåligt. Arkivbild. Foto: TT

Utbudet på bostäder har minskat kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Utbudet på Stockholms bostadsmarknad har minskat med mer än en fjärdedel. – Det är en stor förändring jämfört med tidigare år, säger Staffan Tell på Hemnet.

När frågan om amorteringskrav lyftes av politikerna så ökade utbudet av bostäder till salu. Men nu verkar marknaden ha återgått till det normala. Under april i år publicerades 27 procent färre bostäder på bostadssajten Hemnet, jämfört med i april 2016.

– Det här är goda nyheter för de som vill sälja eftersom det blir mer konkurrens per objekt bland köparna, säger Staffan Tell, talesperson för bostadstajten Hemnet.

Han fortsätter:

– Det var ett högt känsloläge under 2015 och 2016. Många ville få till en försäljning med de gamla villkoren och folk ville köpa med amorteringsfria lån.

Färre villor på marknaden

Utbudet på Stockholmsvillor har minskat med sju procent på ett år. Där ser man också en stadig trend att utbudet minskar något varje år.

– Villamarknaden blev inte lika påverkad av amorteringskravet. Villaägare har ofta ett mer långsiktigt perspektiv, man flyttar oftare som bostadsrättsinnehavare.

Amorteringskravet bidrog inte till något dramatiskt prisfall i Stockholm, även om marknaden dämpades under en period. Jämför man med mäklarstatistik nu så har Stockholm haft en lägre utvecklingstakt än till exempel Malmö.

– Den stora frågan är var priserna är på väg. Det förs en ständig diskussion om att marknaden är övervärderad. Det är naturligtvis svårt att sia om framtiden, men min gissning är att priserna inte kommer att falla det närmaste året. Stockholm är populärt, har en stor inflytt och vi kommer sannolikt ha låga räntor en tid framöver.

Nya bostädsrätter Stockholms län

April 2014: 3624

April 2015: 5266

April 2016: 5085

April 2017: 3730

Källa: Hemnet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.