• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

John Hassler, professor i nationalekonomi, reder i frågan. Foto: Frida Claesson/SVT/Fredrik Sandberg/TT

Kan Region Stockholm gå 5,8 miljarder plus och samtidigt spara på sjukhusen?

Uppdaterad
Publicerad

Majoritetspartierna i den blågröna koalitionen i Region Stockholm vill spara rekordöverskottet på 5,8 miljarder för 2020 till sämre tider. Samtidigt har oppositionspolitiker och även ledarskribenter debatterat om det är bästa sättet att använda pengarna på när det ligger sparkrav på akutsjukhusen.

Region Stockholm hade under 2020 en budget på 108 miljarder kronor gjorde ett rekordöverskott på 5,8 miljarder kronor. Krisstödspengar från staten på 2,3 miljarder kronor och uppskjuten vård till följd av pandemin har gjort det möjligt.

– Vårdskulden ska man försöka beta av så fort som möjligt men att kraftigt öka antalet anställda i regionen för att sen säga upp de igen om några år är ingen bra idé, säger John Hassler, professor i nationalekonomi.

Chefsekonom: Nu bör regionerna ställa om

Region Stockholm med en befolkning på drygt två miljoner invånare har landets näst största offentliga budget och chefsekonomen på Sveriges kommuner och regioner, SKR, tycker att regionerna har ett bra slagläge för att ställa om.

– Alla 21 regioner i Sverige gick med överskott 2020 och nu borde regionerna omedelbart vidta åtgärder för att ställa om till digital teknik där patienterna kan göra en del av jobbet själva, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.

I videon nedan från i oktober 2020 hör ni Irene Svenonius (M) och Aida Hadzialic (S) om hur budgetöverskottet bör användas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.