Foto: Erik G Svensson / Henrik Holmberg / TT

Väktare sätts in i kampen mot grillare

Uppdaterad
Publicerad

Efter eldningsförbudet i länet som många inte följer har stadsdelsnämnden i Hässelby-Vällingby, sedan i tisdags förra veckan, satt in extra väktare som ska hålla reda på stadsdelens badstränder och hindra folk från att grilla.

Kommunen har satt in ordningsvakter på de över 40 badplatser som finns i staden men i stadsdelen Hässelby-Vällingby har stadsdelsnämden bestämt att sätta in extra väktare, som Mitti var först med att berätta.

– Med tanke på att vi i Hässelby och Vällingby har väldigt många rekreationsområden, skogsområden och badplatser, så kände vi att vi behövde en extra rondering av väktare och medborgarvärdar, säger Kadir Kasirga (S), ordförande för Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd.

Kadir Kasirga (S), ordförande i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Foto: Stockholms stad

Positiva reaktioner

Än så länge har stadsdelen inte fått in några incidentrapporter om att någon vägrat släcka sin grill. Men insatsen har fått positiva reaktioner där medborgare hör av sig med tips om var väktarna kan röra sig och var man kan sätta upp informationsskyltar om eldningsförbudet. 

I fredags rapporterade SVT Nyheter Stockholm om en brand vid Grimstaskogen och det är just dessa bränder som stadsdelsnämnden vill undvika med hjälp av väktarna men Kadir Kasirga (S) menar att många bränder även uppstår på grund av vår oaktsamhet när vi slänger saker i naturen utan att tänka oss för.

– Jag tror att väktarna gör en stor insats genom att vara på strandbaden som är direkt anslutna till skogarna. Där gör de stor skillnad genom att synas och prata med folk.

Väktarna kommer fortsätta rondera så länge värmen håller i sig. 

– Min uppmaning till alla stockholmare är att man är uppmärksam och att man säger ifrån. Är det någon som inte lyssnar ska man ringa polisen och informera, säger Kadir Kasirga (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.