Föräldrarna Karl och Josefine Dyall är lättade över beskedet att förskolan på Björkö får vara kvar. Foto: Tomas Blideman/SVT

Vändningen: Förskolan på Björkö räddad

Publicerad

Föräldrarna på Björkö pustar ut efter beskedet att den nedläggningshotade förskolan får vara kvar.

– Vi är väldigt lyckliga. Det handlar om landsbygdens vara eller icke vara, säger Karl Dyall som bor och driver ett yogacenter på Björkö.

Som SVT tidigare rapporterar har förskolorna på Björkö och i Herräng i Norrtälje kommun varit nedläggningshotade. Efter ett stort engagemang från föräldrar och andra boende kom beskedet från barn- och skolnämnden att förskolorna får vara kvar.

– Alla krafter som finns här har jobbat ihop. Vi har lyckats påverka resultatet och politikerna har lyssnat på oss den här gången, säger Karl Dyall, som har sin son på Björkö-Arholma förskola.

Dålig framförhållning

Vårdnadshavarna till barnen på förskolorna har varit kritiska till hur frågan om nedläggningen har skötts och menar att de fått dålig information.

– Vi har tagit till oss av kritiken om önskemål om god framförhållning och att inte få beslut om avveckling som en överraskning, skriver barn- och skolnämndens ordförande Robert Beronius i ett inlägg på Facebook.

”Lever under hot”

Beskedet från Barn- och skolnämnden om räddningen kommer dock med ett krav. Om 5 barn eller färre är inskrivna i verksamheten från och med den 1 januari 2025 ska den avvecklas.

– Vi lever lite under hot. Vi hoppas hitta ett sätt att samarbeta så att vi inte hamnar där. Nu ska vi fira att förskolan får vara kvar, säger Karl Dyall.

Familj med mamma, pappa och två barn står utomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur familjen Dyall drabbas om förskolan på Björkö stängs och ordföranden i barn- och skolnämnden svar, från när SVT träffade dem inför stängningen. Foto: Tomas Blideman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.