Väntelista för kriminella som vill hoppa av

Uppdaterad
Publicerad

Projektet ”Sociala insatsgrupper”i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta har under tre år jobbat med unga vuxna kriminella som hamnat utanför systemet och som nu vill förändra sitt beteende. Och projektet har blivit så populärt att det har bildats en väntelista för kriminella som sökt hjälp.

Sedan 2013 har socialtjänsten, polisen, kriminalvården, kronofogden, arbetsförmedlingen och jobbtorget samverkat för att tillsammans på ett effektivt sätt förkorta vägen tillbaka till samhället för kriminella avhoppare. Projektet heter ”Sociala insatsgrupper” eller ”SIG-projektet”. Det går ut på att unga vuxna mellan 20 till 29 med kriminell bakgrund ska lämna det destruktiva beteendet och istället ersätta det med integration och sysselsättning.

Svår målgrupp att nå fram till

– Det finns inget riktat projekt på det här sättet mot unga vuxna över 20 år och uppåt. De är för gamla för att socialtjänsten ska ansvara för dem, de har inga vårdnadshavare och de går inte i skolan. Då finns det ingen social kontroll, säger Frida Nordlöf kommunpolis i Spånga-Tensta.

LÄS MER: Osman Ceesau från Rinkeby uppskattade stödet

Frida Nordlöf är en av två poliser som jobbar med projektet. Foto: Amela Mahovic/SVT

Hon är en av de två lokalpoliser som har jobbat med projektet i över två år.

– De här individerna får hjälp med att integrera sig i samhället. Man kanske anser att det är lätt, men har du levt i kriminalitet så är det inte alltid så enkelt att ta sig tillbaka. Vi är nöjda med det här projektet, vi har märkt en nedgång i kriminalitet men vi märker en skillnad i beteende också bland både de äldre som begår brott och de yngre, säger Frida Nordlöf.

Lever utan identitet

Många av de individer som varit inskrivna i sociala insatsgrupper har fått stöd att skaffa identitetshandlingar, upprätta bankonton, skaffa ett ordnat boende, skaffa körkort, börja arbeta, börja studera, praktisera. För det är just dessa faktorer som kan påverka hela integrationen.

Abdukadir Ali arbetar som projektledare. Foto: Amela Mahovic/SVT

Abdukadir Ali är projektledare och han var med från starten av projektet 2013. Han menar att det som kallas för utanförskap börjar med just id-handlingar.

– Har du ingen adress, eller bankonto eller id-kort, vad ska du då göra? Du måste livnära dig på något sätt och det är då kriminaliteten kommer in i bilden, säger projektledaren för SIG-gruppen Abdukadir Ali.

Avslöjar sin identitet

De som väljer att delta i SIG-projektet måste ge sitt samtycke till att lyfta sekretessen kring deras personliga identitet, vilket underlättar för myndigheterna att enklare samarbeta med varandra. Projektledare Abdukadir Ali menar att det här är en av anledningarna till att det går bra för projektet.

– Det blir enklare för alla om all fakta finns framme, då kan vi enklare skräddarsy den individuella handlingsplanen, förklarar Abdulkadir Ali.

Väntelista för kriminella som vill hoppa av

I stadsdelarna Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista har pilotprojektet varit framgångsrikt. Under de tre åren har över 100 personer varit inskrivna i Södra Järva och just nu finns det en väntelista på 50 personer som vill få hjälp med att bryta sitt kriminella beteende. Abdukadir Ali säger att resultatet har byggt upp tillit och det är nyckelordet som har väckt avhopparnas intresse.

– De här killarna har förstått att det vi pratar om har vi också åstadkommit. Och det är viktigt att saker och ting går snabbt, för de här killarna är väldigt akutstyrda, och då gäller det att hänga med och det gör vi. 

Stockholm stad uppmanar fler att jobba med projekt

Nu uppmanar staden fler stadsdelar att söka bidrag för att lokalt utveckla arbetet med Sociala insatsgrupper. Sista ansökningsdagen är den 5 december.

– Stockholm stads samtliga fjorton stadsdelsförvaltningar har under perioden 21 november till och med 5 december möjligheten att söka ekonomiskt och processtöd för att lokalt utveckla arbete med Sociala insatsgrupper. Möjligheten avser att få stöd för delar av eller hela 2017, säger Linus Dahlström, samordnare för Sociala insatsgrupper i Stockholm stad.

Projektet ”Sociala insatsgrupper”

Sammanlagt har sex stadsdelsområden i Stockholm jobbat med samma modell och i år är 127 personer inskrivna i hela Stockholm. Men exakt vilken effekt projektet har gett, håller just nu på att utredas av Kriminologiska institutionen på Stockholms universitet och resultaten kommer att presenteras nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.