Det handlar om sammanlagt 400 journaler som ska hämtas in från en enskild vårdgivare i Stockholms län och som ska granskas av erfarna gynekologer. Granskningen inleds efter att hälso- och sjukvårdsförvaltningen fattat misstankar om att vårdgivaren använt sig av en viss typ av åtgärd slentrianmässigt.
– Det handlar om att man sett att de använt en viss typ av åtgärd väldigt ofta som heter hysteroskopi. Det handlar om titthålsdiagnostik, säger Johan Brett, chefsläkare på Stockholms läns landsting.
Vad ser ni för problem med det?
– Först och främst vill vi säkerställa att patienterna har fått rätt vård och att den registrerats på rätt sätt. Sedan vill vi ju kunna utesluta att det inte skett någon överfakturering av det här till oss på landstinget. Vi vill säkerställa att det funnits medicinska skäl för den här åtgärden.
”Handlar om patientsäkerheten”
Att den enskilda vårdgivaren nu granskas sker efter ett tips till landstinget och granskningen kommer att genomföras av två erfarna gynekologer.
– Vi gör ju årliga uppföljningar där man kan se avvikande mönster men i det här fallet handlade det om ett tips, säger Johan Bratt.
Vad händer om ni ser att vårdgivaren handlat på ett felaktigt sätt?
– Hittar vi felaktigheter där man fakturerat för höga belopp så kommer vi ju kräva tillbaka pengarna. Det handlar ju om skattepengar. Men första och främst vill vi ju se att man inte gjort någonting i onödan, det handlar ju om patientsäkerheten.
Hur kan det här ha påverkat patienterna?
– Det är jättesvårt att säga. Det får granskningen utvisa men vi har inte sett någon ökning av anmälningar till patientnämnden eller till IVO (Inspektionen för vård och omsorg, reds. anm).
Hoppas på svar nästa vecka
Landstinget har redan begärt in de 400 journalerna från vårdgivaren och granskningen väntas kunna ge svar nästa vecka.
– Vi hoppas på en första indikation i början på nästa vecka. Det kan ju vara så att vi hittar naturliga förklaringar, eller så kan det dyka upp saker som gör att vi fortsätter granskningen efter det.
Har ni fått någon förklaring från vårdgivaren?
– Det ingår ju alltid att man har en dialog men först behöver vi granska det här externt, avslutar Johan Bratt, chefsläkare på Stockholms läns landsting.