• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vargen närmar sig fotografen Foto: Göran Nyrén

Vargtiken patrullerar nära skola

Uppdaterad
Publicerad

Vargtiken på Södertörn har vid flera tillfällen setts till utanför Svartbäcksskolan i Haninge kommun. Länsstyrelsen i Stockholms län bedömer risken för att något farligt ska hända som liten, men uppmanar allmänheten att ha respekt för djuret och att höra av sig med tips.

– Vargtiken har synts till i närheten av skolan ett antal gånger, bland annat på vägen utanför skolan, säger Arne Söderberg som är rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Stockholms län.

Vargen patrullerar nära skolan

Vargtiken har hållit till i Södertörnsområdet sedan den 7 juni. Till en början rörde hon sig som om hon försökte ta sig i från området, men därefter har hon blivit mer stationär inom ett mindre område.

Vargarna i Stockholms län

– De senaste månaderna patrullerar hon av ett begränsat område, och då passerar hon i närheten av Svartbäcksskolan. Om man tittar på en karta så gränsar skolan mot ett skogsområde mot Tyresta där det finns både nationalpark och naturreservat, säger Arne Söderberg.

Finns det anledning att vara rädd?

– Vilda djur är vilda. Man behöver inte vara rädd för dem men man ska ha respekt, säger Arne Söderberg.

Hur bedömer ni risken för att något farligt ska hända?

– Vi bedömer att risken är ytterst ytterst liten att det skulle hända någonting. Men det handlar ju om vilda djur så man kan aldrig säga något helt säkert, säger Arne Söderberg.

Rovdjurshandläggare Arne Söderberg säger att man inte behöver vara rädd, men man ska ha respekt för vilda djur. Foto: Martin Källberg/Jägareförbundet/Göran Nyrén

Inget beslut om skyddsjakt

Länsstyrelsen har haft möte med Haninge kommun, som i sin tur har gett skolorna, däribland Svartbäcksskolan, i kommunen instruktioner om hur de ska hantera situationen. Länsstyrelsen själv arbetar vidare med att dokumentera så många tips från allmänheten som möjligt. Dessa blir Länsstyrelsens underlag för diskussion och beslut för eventuella åtgärder.

Kan det bli aktuellt med skyddsjakt?

– Vi bedömer situationen löpande i fråga om det kan bli aktuellt med skyddsjakt, och om det finns lagstöd för det. Än är inget sådant beslut taget.

Påverkar det er bedömning att vargen synts flera gånger utanför skolan?

– Det tas med i bedömningen. Dessutom är det många enskilda personer ur allmänheten som hör av sig och är oroliga. Vi sammanställer detta och jobbar utifrån en helhetsbild, säger Arne Söderberg.

Vill ha tips från allmänheten

– Det viktiga är att vi fortsätter att få in rapporter, och när vi får det så åker vi ut för att kvalitetssäkra de tipsen. Till exempel om någon säger att de blivit förföljda av varg när de varit ute och gått med hunden, eller ute och ridit, säger Arne Söderberg.

Om man stöter på varg kan man rapportera in det till sin länsstyrelse där man bor på: rovobs.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Stockholms län

Mer i ämnet