Bild från Pridefestivalen i Stockholm 2016. Foto: TT

”Viktigt med en trygg och glad Pridefestival”

Uppdaterad
Publicerad

Pride Stockholm är inne på sin 20:e festival och nästan en halv miljon besökare väntas samlas under veckan.

– Så som det ser ut i år ser vi ingen hotbild mot just arrangemanget, men vi vet att många som besöker och deltar i festivalen känner sig utsatta och det tar vi på allvar, säger polisen Elisabeth Anestad.

Under Prideveckan kommer fyra områden att ha byggts upp runt om i Stockholm för att fira Pride: Pride House i Kulturhuset, Pride Park på Östermalms IP, Pride City, där aktiviteter runt om i Stockholm räknas in, och så Prideparaden som går mellan Kungsholmstorg till Östermalms IP på lördagen.

Runt en halv miljon besökare beräknas delta i festivalen.

Stockholm Pride 2017

SVT Nyheter Stockholm har pratat med Stockholm Prides ordförande, Haydar Adelson. Han kan inte gå på in på detaljer kring säkerheten men säger att det är en prioriterad fråga.

– Att hålla i en festival av en sådan magnitud kräver att man har ett systematisk, metodiskt och flexibelt säkerhetsarbete och vi har en tät dialog med polisen, säger Haydar Adelson.

Vill undvika konfrontationer

Polisen har en stor gemensam insats där personal från hela regionen deltar, både uniformerade och civila poliser kommer att finnas på plats.

– Polisen har som fokus att stå för ordning och säkerhet under hela veckan, säger Elisabeth Anestad, kommenderingschef under Stockholm Pride.

I planeringen inför stora händelser räknar polisen alltid med att motdemonstranter dyker upp och så länge det inte sker några brott får de som vill demonstrera fritt. Men polisen försöker hålla isär grupperna så att det inte sker någon konfrontation.

Polisen: Ingen hotbild

Säkerhetsplaneringen inför årets Pridefestival skiljer sig inte från förra året. Redan då fanns stora terrorattentat i åtanke på grund av attacken i Nice och skjutningen på en gayklubb i Orlando som ägde rum en kort tid före förra årets festligheter i Stockholm.

– Så som det ser ut i år ser vi ingen hotbild mot just arrangemanget, men vi vet att många som besöker och deltar i festivalen känner sig utsatta och det tar vi på allvar, säger Elisabeth Anestad.

”Var står samhället i dag?”

”Redo för nästa steg”. Så lyder årets tema under Pride veckan.

– Vi vill ställa frågan var vi står idag. Var står samhället idag. Var står communityt idag och var står du som individ idag, säger Haydar Adelson.

Tanken är att samhället ska rannsaka sig själv och fundera på hur det går att ta ett gemensamt steg framåt.

Kända profiler i paraden

– Viktigast för oss är att festivalen ska vara positiv och glad och att alla som kommer ska känna sig lugna och trygga, säger Elisabeth Anestad.

Haydar Adelson har inte sett paradordningen än men vill att partiledare och olika kända profiler deltar i paraden och tar en ställning för hbtq-rättigheter.

– Jag hoppas att så många som möjligt kommer och upplever Stockholm Pride för det är en fantastisk kärleksmanifestation och politisk manisfestation som är viktigare än någonsin idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Pride 2017

Mer i ämnet