Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vitt snus innehåller större mängd nikotin men ingen vet hur det påverkar munhälsan. Detta ska nu undersökas i en ny studie som leds av övertandläkare Lars Fredriksson. Foto: Folktandvården / SVT

Vitt snus allt vanligare – forskningsprojekt ska ge svar hur tänderna påverkas

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler använder det så kallade vita snuset, men det finns ingen forskning på hur snuset påverkar tänderna eller resten av munnen. Det vill nu Folktandvården i Region Stockholm råda bot på och drar igång en studie.

Många som använder traditionellt, brunt snus, drabbas av inflammation i tandköttet eller att tandköttet drar sig tillbaka. Om det finns samma risker när man använder vitt snus, är oklart.

Forskningsprojektet startade våren 2023 på nio kliniker i Stockholms län, där patienterna får frågan om de vill vara med. Patienterna är de som antingen använder vitt snus regelbundet, de som använder traditionellt snus regelbundet samt en kontrollgrupp som inte snusar alls.

Lockar kvinnor

I studien deltar både män och kvinnor i åldrarna 18 till 30 år. Men de vita nikotinpåsarna med smak av till exempel mint, frukt och kaffe har framför allt lockat unga kvinnor att börja snusa.

Det är ungefär lika många män som kvinnor som använder vitt snus, medan det traditionella snusandet lockar en övervägande majoritet män.

Vitt snus

Vitt snus är en tobaksfri produkt som innehåller nikotin som kommer från tobaksplantan.

Eftersom det vita snuset är ganska nytt är eventuella hälsorisker ännu okända, har Hans Gilljam, professor emeritus i tobaksprevention vid Karolinska institutet, tidigare sagt till SVT. Han menar att det kan dröja närmare 30 år innan effekterna på kroppen syns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.