Neaad, Rana och Zarlasht ser fram emot att lära sig svenska och starta upp ett café i Vårby gård. Foto: SVT

Nyanlända öppnar kvinnocafé i Vårby

Publicerad

Att skapa arbetstillfällen och ekonomisk självständighet för nyanlända kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden – det är målet för kvinnokooperativet Yallatrappan. Nu har konceptet tagits från Malmö till Stockholm.

Zarlasht Ahmed kom till Sverige från Afghanistan med sin familj för två år sedan. Nu är hon en av de som genom kvinnokooperativet Yallatrappan precis påbörjat resan mot att starta företag i Sverige.

”Sverige är bra för en kvinna som vill jobba”

– Vi ska öppna ett café där vi ska jobba om ett år. Jag tycker att det är en fin möjlighet för kvinnor som vill jobba, säger hon.

Zarlahst Ahmed bor i Flemingsberg med sina fyra barn och man. Foto: SVT

Beslutet att lämna hemlandet och jobbet för Röda korset i Afghanistan var tufft. Men hon ångrar inte att hon kom till Sverige.

– Det var ett bra beslut. Om jag säger 45 års krig så förklarar det allt. Jag har fyra barn mellan sex och sexton år. Jag ser en framtid för dem här. I mitt hemland finns inte den framtiden. Jag saknar mina föräldrar som bor kvar men annars är Sverige ett bra land för en kvinna som vill jobba, säger Zarlasht Ahmed.

Många kvinnor långt från arbetsmarknaden

Kvinnokooperativet Yallatrappan är ett arbetsintegrerande socialt företag som startade i Rosengård i Malmö. Målsättningen är att skapa jobb och ekonomisk självständighet för utlandsfödda kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Natte Högberg var en av dem som tog Yallatrappan till Stockholm.

– Vi tror ju att utlandsfödda kvinnor har lite svårare att komma in på arbetsmarknaden i Sverige. Det kan handla om att man har svårt med språket, att man tar hand om barn eller har låg utbildning och att det kanske är lättare att skicka ut mannen som familjeförsörjare.

Mötesplatser saknas

Natte Högberg saknar även mötesplatser för kvinnor i Vårby.

– De mötesplatser som finns här i området är väldigt mansdominerade, man ser mest män när man rör sig häromkring, säger hon.

I nuläget riktar sig projektet till nyanlända kvinnor. Deltagarna har varit i Sverige i högst 36 månader. De kommer från Eritrea, Syrien och Afghanistan. Men när cafét väl startar finns en ambition att försöka nå ut till kvinnor som varit i Sverige under en längre tid, men som ändå står långt ifrån arbetsmarknaden.

– Jag tror att det finns ganska många kvinnor här i Vårby som dels inte behärskar språket dels aldrig varit inne på svensk arbetsmarknad och som inte ens är arbetssökande utan som står helt utanför. Jag tror att det är otroligt viktigt att nå dem så de får möjligheten att utbilda sig, känna sig viktiga och tjäna sina egna pengar, säger Natte Högberg.

Innan det är dags att öppna cafét kommer kvinnorna få lära sig hur man startar och driver företag i Sverige och hur arbetskulturen ser ut. Men redan nu förebereder de sig för caféverksamheten i köket.

I dag står morotskaka på receptet. “Kan man byta ut morötterna mot äpple eller päron tror ni?” undrar Zarlasht och kvinnorna börjar diskutera.

– Jag trivs väldigt bra i köket tillsammans med de andra kvinnorna, jag känner mig trygg här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.