Varje år läggs det kransar på Fadimes och systern Songüls gravar. Foto: SVT

Fadimes död berör fortfarande – 17 år efter mordet

Uppdaterad
Publicerad

Fadime Sahindal var 26 år när hon sköts till döds av sin pappa i en lägenhet i Uppsala. Det blev starten på arbetet mot hedersvåld i Sverige. Numera uppmärksammas Fadimedagarna årligen på flera håll i landet.

– Jag blir berörd varje gång jag kommer till Fadimes grav. Jag önskar att hon skulle se det här fina engagemanget som hon har bidragit till på flera håll i hela landet, säger Sara Mohammad som är en av grundare och ordförande i GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime). Det är en rikstäckande förening som jobbar mot hedersrelaterat våld.

Totalt är 146 olika organisationer involverade i att arrangera Fadimedagarna.

Förskjuten och dödshotad

Fadime Sahindal vägrade att gifta sig med en släkting och valde själv vem hon ville vara tillsammans med, vilket ledde till att hon blev förskjuten och dödshotad av sin familj. Hon talade även offentligt om frågan kring hederskultur.

Den 21 januari 2002 var Fadime Sahindal i Uppsala för att ta farväl av sin mamma och systrar inför en längre praktik i utlandet. Pappan kom då till lägenheten och sköt henne.

Advokaten Leif Ericksson hade tidigare företrätt Fadime efter att hon dödshotats av sin pappa och bror.

– Jag är så tagen av att det är så stort engagemang, att det är så många som jobbar med det här och kommer ihåg Fadime, och som arbetar i hennes namn och hedrar henne. Det är gripande, säger han.

Advokat Leif Ericksson företrädde Fadime Sahindal efter att hon dödshotats av sin bror. Foto: SVT

Hade du någonsin trott att det skulle kunna bli så här?

– Ingen kunde tro det här. Hon gick rakt genom teverutan. Det var det som gjorde att hon blev ansiktet för den här problematiken. Hon var ingen vanlig tjej, hon var en tjej med stor karisma och stor utstrålning. Hon hade inte velat dö, men hon hade varit glad över att hennes frågor hade lyfts fram på det här sättet,  säger Leif Ericksson.

Vill se hedersbrott i brottsbalken

Han säger också att det till stor del är Sara Mohammads förtjänst att Fadimes kamp lever vidare.

– Den här dagen uppmärksammas för att visa respekt för Fadime som offrade sitt liv, men är också viktig för att visa solidaritet med hundratusentals unga kvinnor och barn som lever under samma omständigheter som Fadime och Pela, säger Sara Mohammad.

– Jag blir berörd varje gång jag kommer till Fadimes grav, säger Sara Mohammad som är ordförande i föreningen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime). Foto: SVT

Hon hoppas nu att den nytillträdda regeringen ska ta tag i frågan om hedersvåld.

– Det viktiga för oss är att regeringen går från ord till handling till de förslag på åtgärder som vi har formulerat, till exempel att ha hedersbrott i brottsbalken. Vi har hört orden i många år, men vill gärna ha handlingar i praktiken i ungas liv, säger Sara Mohammad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.