Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En tisdagskväll i mars förra året avlossades flera skott mot en bostad i Stenhagen. Foto: Utryckning Uppsala

17-åring sköt in i barnfamiljs lägenhet – döms för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

De tre skotten gick in genom familjens köksfönster i Stenhagen – men ingen skadades fysiskt. En tonåring friades från mordförsök, men döms nu av hovrätten.

En marskväll förra året blev en lägenhet i Uppsala-stadsdelen Stenhagen beskjuten med tre kulor. Skotten gick in genom en familjs köksfönster men ingen av de tre personerna som befann sig i bostaden träffades.

Grannar såg därefter en luvbeklädd person springa från platsen och sätta sig i en bil som gasade iväg i hög hastighet.

Våldsvåg i Uppsala

Stoppas av polis

Kort senare stoppades en bil av polispatrull, och i den satt två personer – en 17-årig pojke och en man i 25-årsåldern – som kom att misstänkas för dådet.

I tingsrätten dömdes den yngre för att ha avlossat skotten, men rätten ansåg inte att det var frågan om mordförsök då det enligt den inte fanns någon konkret fara att familjen skulle träffas av skotten.

Döms av hovrätten

Det håller inte hovrätten med om utan dömer honom till tre års sluten ungdomsvård för mordförsök. Den äldre av dem, som åklagare har menat skjutsade skytten till platsen, friades från medhjälp i både tingsrätt och hovrätt. Båda har alltjämt nekat till brott.

Bakgrunden till skjutningen är okänd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet