Gravplats och en man som tittar förbi kameralinsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Människors respekt för begravningsplatser är vårt mest kraftfulla, förebyggande åtgärd” säger kyrkogårdschefen Peter Berglund. Foto: Lina Yakoub/SVT

20 gravplatser vandaliserade – ”Någon har gått bärsärkagång”

Uppdaterad
Publicerad

20 gravplatser på Uppsala Gamla kyrkogård drabbades av vandalisering natten till tisdagen. Gravplatser utsattes för skadegörelse och kyrkan har polisanmält händelserna.

När vaktmästare kom till Uppsala Gamla kyrkogård på tisdagsförmiddagen upptäckte de något uppseendeväckande. Ett tjugotal omkullvälta gravstenar, krossade gravlyktor och förstörda blomsterarrangemang. Detta skriver Svenska Kyrkan på sin hemsida.

– Måste ha funnits mycket ilska, säger Peter Berglund, kyrkogårdschef i Uppsala pastorat.

Förebyggande åtgärder svåra

Uppsala Gamla kyrkogård tillhör Uppsala domkyrkoförsamling och sattes i bruk i slutet av 1700-talet. Något liknande har inte drabbat kyrkogården på cirka tio år.

– Det är mycket ovanligt att något sådant här sker, och man blir bedrövad.

På frågan om förebyggande åtgärder för att detta inte ska ske igen svarar Peter Berglund med tveksamhet.

– Kameraövervakning kan vi inte ha då kyrkogården är en skyddad plats. Det går inte att göra mer än att se till att gravstenar står stadigt och att uppmana besökare att vara uppmärksamma på personer med avvikande beteenden.

Oklart motiv

Ännu vet man inte om det rör sig om en eller flera gärningsmän, och varför det kan ha skett har Peter Berglund svårt att svara på.

– Det är svårt att spekulera kring vad man kan ha haft för motiv, men det känns ju i sådana fall som ett internt och själsligt motiv.

Anhöriga blev skyndsamt underrättade. Alla drabbade gravplatser fotodokumenterades och händelsen har polisanmälts.

– Är man som gravrättsinnehavare orolig för att ha drabbats kan man ringa kyrkogårdsexpeditionen, säger Peter Berglund.

I klippet: Se förödelsen på kyrkogården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.